Най-голямата застрахователна компания в САЩ American International Group (AIG), която през септември получи кредит в размер на 85 млрд. долара от Федералната резервна система (ФРС), отново е принудена да прибегне до държавна подкрепа, съобщава Интерфакс.

Подразделението в Ню Йорк ще предостави на AIG кредит от 37.8 млрд. долара срещу залог от ценни книжа. Сумата ще позволи подобряване на ликвидността на застрахователя и "ще разшири кредитната гаранция за ФРБ на Ню Йорк и американските данъкоплатци", се казва в съобщението на ФРС.

С настоящия кредит общият обем на подкрепата за AIG, 80% от чиито акции преминаха под контрола на ФРС в рамките на първия заем, достигна 123 млрд. долара.

"Как компанията успя да се доведе до такова състояние, че да се нуждае от правителствена помощ в подобни гигантски размери", пита в днешния си брой Wall Street Journal, "Дори 85 млрд. е огромна сума".

По-рано беше съобщено, че новото ръководство на AIG, назначено от ФРС, ще разгледа днес възможността за продажба на активи в Европа, Южна Америка и Япония с цел подобряване на финансовото състояние на компанията.