Американската застрахователна компания General Re, подразделение на инвестиционния конгломерат, контролиран от Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc, се съгласи да изплати 92.2 млн. долара, като в замяна отпаднат обвиненията, че е помогнала на American International Group Inc и Prudential Financial Inc да манипулират финансови данни.

Правосъдното министерство се съгласи да не възбужда дело срещу General Re като в замяна ще иска сътрудничество от страна на компанията в разследването на отделни физически лица, съобщи АП.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ обвини General Re в сключването на серия измамнически договори с някои подразделения на Prudential в периода 1997 по 2002 г., което е позволило на Prudential да увеличи приходите си с $200 млн. в в периода 2000 - 2002 г.

През 2000 г., когато AIG попадна под сериозна критика заради намаляването на резервите и акциите на застрахователния гигант се сринаха на борсата, General Re е сключила два фиктивни договора с него, което е позволило на AIG да подобри на хартия редица свои показатели.

Източник: Insurance.bg