Цената на акциите на италианската застрахователна компания Assicurazioni Generali SpA е паднала с 26% от началото на годината на Миланската фондова борса, което отразява чувствителността на компанията към по-ниските цени на акциите и жилищата и на забавящата се италианска икономика, пише Bloomberg.

Акциите на Generali тази седмица се търгуват при съотношение цена/печалба от 10, което е най-ниското от шест години насам. Базираната в Триест Generali ще отчете 21-процентен спад в печалбата за второто тримесечие, прогнозират анализатори на Banca Leonardo.

Generali обаче изглежда доста по-добре от други финансови компании, засегнати от намаления на стойността на активи. Застрахователят със 177-годишна история разполага с 1.5 млрд евро кеш и никакви инвестиции, свързани с високорискови заеми. Председателят на компанията Антон Бернхайм планира да удвои дивидента в срок от две години, според базирани в Лондон анализатори на HSBC Holdings Plc.

На нито една от големите европейски застрахователни компании не се наложи да набира средства вследствие на колапса на щатския пазар за високорискови заеми през миналата година. Германската Allianz SE, която е най-големият застраховател в Европа, набра 4.4 млрд. евро от продажбата на акции през 2003, но сега няма абсолютно никаква нужда от набирането на капитал, заяви CEO-то на компанията Хелмут Перлет през май.

Втората най-голяма застрахователна компания в Европа Axa SA, чиито акции са се обезценили с 29% тази година има P/E по-малко от осем и с 54% повече капитал, отколкото регулаторните органи изискват към края на 2007. Компанията може да отчете 17-процентен спад на печалбата за първото полугодие 2.65 млн. евро според предварителните прогнози. Това ще бъде и първият спад в печалбата на застрахователя за първото полугодие от 2003 г. насам.

Европейските застрахователи вероятно могат да преминат през още един 20-процентов спад на фондовите пазари преди да достигнат момента, в който могат да се притесняват относно капитала си, смята Дънкан Русел анализатор в JPMorgan Chase & Co.

Независимо от това инвеститорите продължават да “наказват” европейските застрахователите, които имат най-ниската оценка от всички индустрии в индекса Dow Jones Stoxx 600 Index. Средното им P/E е 7.7, по-ниско от това на банките (8.5) и това на индекса като цяло.

Европейските застрахователи ще бъдат подложени на натиск да успокоят инвеститорите относно капитала си, тъй като печалбите през 2008 г. вероятно ще бъдат със 7% по-малки от предварителните очаквания, заяви наскоро Уил Морган анализатор в Goldman Sachs Group Inc. in London.