Италианската застрахователна компания Generali се е оттеглила от наддаването за застрахователното подразделение на Royal Bank of Scotland (RBS) часове пред изтичането на срока за подаването на предварителните оферти, предава Reuters. Това веднага породи спекулации, че интересът към застрахователния бизнес на втората най-голяма банка във Великобритания намалява.

От RBS очакваха да получат оферти поне от седем кандидат-купувачи до днес, начело с швейцарската Zurich Financial Services. Generali, която има предостатъчно средства за придобивания, също бе считана за силен кандидат.

Отказването на италианската компания от наддаването беше потвърдено и от говорител на застрахователя.

Оттеглянето на Generali идва само няколко дни след това на Berkshire Hathaway, инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет, и най-вероятно ще порoди нови спорове относно цената и условията на продажбата.

RBS, която обяви застрахователното подразделение за продажба миналата седмица - в стремежа си да попълни капиталовата си база, се надява да получи между 6 млрд. и 7.5 млрд. паунда (11.9 млрд. долара - 14.8 млрд. долара).

Независимо от заявения интерес от страна на европейски и щатски кандидат-купувачи, както и от една компания от Азия, недостигът на средства между финансовите компании, волатилните пазари и размерът на сделката на конкурентния и зрял застрахователен пазар на кралството могат да охладят интереса на кандидатите.

Generali дълго лансираше идеята за установяване на позиции на конкурентния пазар във Великобритания, а освен това разполага с до 5 млрд. евро (7.9 млрд. долара) за придобивания.

Председателят на компанията Антоан Бернхайм е почитател на такива сделки и има намерение да разшири компанията до размерите на конкуренти като Allianz.

Неговите амбиции обаче срещат опозиция в групата, където други предпочитат сключването на сделки в различни ниши от щатския пазар и растящите пазари в Централна и Източна Европа.

При това положение Zurich Financial Services остава единственият силен претендент, тъй като компанията разполага с финансова мощ, докато конкурентите й са подложени на натиск. Сключването на подобна сделка би я превърнало в сериозен играч на автомобилния пазар във Великобритания.

Другите кандидати включват Allianz от Европа; Allstate, Travelers и AIG от САЩ; и китайската Ping An, според хора, запознати със ситуацията.

Очаква се кандидатите да изпратят офертите си до днес следобед, но крайният срок остава гъвкав.