Третата най-голяма застрахователна компания в Европа – италианската Assicurazioni Generali SpA, е придобила румънските застрахователи Rai и Ardaf като по този начин е увеличила пазарния си дял в страната, съобщава компанията.

Базираната в Триест компания е закупила 73% от Ardaf и почти 100% от Rai от частната група за дялово инвестиране PPF Investments, се казва в електронно съобщение на застрахователя, разпратено днес. От Generali не разкриват финансовите параметри на сделката.

Румъния е стратегически пазар за компанията, който през последните години отбелязва най-голям ръст в Европейския съюз,'', казва Серджо Балбинот, CEO на Generali.

Тази сделка ще удвои пазарния дял на Generali в Румъния до 11.7%.

S.C. Asigurare si Reasiguare Ardaf оперира както на пазара за общо застраховане, така и на животозастрахователния пазар. Компанията генерира брутни премийни приходи в размер на 48.4 млн. евро през 2007 г. Компанията полза мрежа от 35 клона, 222 агенции и над 5 100 агента.

Roumanie Assurance International (Rai), която продава продукти, включващи медицинска застраховка и застраховка при пътуване, отчита брутни премийни приходи от 7.8 млн. евро миналата година.

Generali PPF вече присъства на румънския пазар чрез Generali Asigurari, която оперира както в общото, така и в животозастраховането, и чрез Generali Fond de Pensii, който е третият най-голям пенсионен фонд в страната.

Румъния е втората най-голяма икономика измежду страните, които са се присъединили към ЕС в периода между май 2004 г. и януари 2007 г., но застрахователния й пазар, сравнително малък и с годишни премийни приходи от 1.6 млрд. евро, се нарежда на шесто място между страните от ЦИЕ през 2006 г.