Най-голямата италианска застрахователна компания, Assicurazioni Generali SpA, е заделила около 5 млрд. евро за закупуването на компании и обмисля придобивания, предава Bloomberg.

Generali разполага с около 2.3 млрд. допълнителен капитал и би могла да заеме останалите, за да пристъпи към придобивания, е заявил Джовани Перисиното, един от двамата изпълнителни директори на компанията, във Венеция днес. Компанията обмисля и придобиване в САЩ, въпреки че все още няма набелязана цел, добавя Перисиното.

Generali се стреми към придобивания и развиване на нови продукти за привличането на клиенти, тъй като конкуренцията нараства и растежът на италианския пазар за животозастраховане се забавя. Компанията е поставена под напрежение да увеличи печалбата и да подобри управлението си, след като два фонда разкритикуваха представянето й, обвинявайки я, че изостава след конкурентите си Allianz SE и Axa SA.

В отворено писмо, разпространено на 24 октомври, британският фонд Algebris Investments LLP призова компанията да намали заплащането и задълженията на председателя Антоан Бернхайм да промени структурата с двама изпълнителни директори и да постигне по-добри резултати, що се отнася до печалба и растеж. Фондът Franklin, подразделение на Franklin Resources Inc., разкритикува банката през януари за корпоративното й управление и за плановете й за експанзия в САЩ.

Застрахователят отхвърли критиките, позовавайки се на 21-процентното увеличение на печалбата през миналата година. Тенденцията през първото тримесечие също е “положителна”, според Перисиното.

Застрахователят планира да пусне нови пенсионни продукти в Италия, Франция и Германия, като ще се опита да привлече 200 000 клиенти в тези страни през следващите три години.