Германия затваря осигурителните архиви на бившата ГДР

884
Германия затваря осигурителните архиви на бившата ГДР

Всички осигурени лица, родени между 1946 г. и 1974 година, които имат осигурителни периоди в бившата Германска демократична република (ГДР) и все още не са изяснили германския си осигурителен стаж, трябва да го направят до края на годината. Това става ясно от официално писмо, изпратено от германските власти до Националния осигурителен институт (НОИ).

Според документа срокът за съхранение на разплащателните ведомости на предприятията от вече несъществуващата Източна Германия изтича на 31 декември 2011 година. След тази дата всички регистри ще бъдат заличени и достъпът до информацията в тях ще става невъзможен. Така от началото на 2012 г. доказването наличието на осигурителен стаж в бившата ГДР ще става единствено с подлежащи на проверка разполагаеми документи. Това са осигурителните книжки, договорите и др.

Работилите на територията на ГДР, които не разполагат с подобни документи и все още не са подали заявление за потвърждаване на осигурителни периоди, трябва да го направят в рамките на следващите няколко месеца. В противен случай ще загубят всякаква възможност за това и годините работа зад граница няма да бъдат взети под внимание при пенсионирането им.

Информация, относно необходимите документи за подаване на заявления за изясняване на осигурителния статус директно до Германския пенсионно-осигурителен институт (Deutsche Rentenversicherung Bund), може да бъде намерена на електронния адрес на институцията.

Осигурените лица могат да подадат заявления и чрез териториалните поделения на НОИ по постоянен или настоящ адрес в България. Това става чрез попълване на Заявление за потвърждаване на осигурителни периоди, придобити по законодателството на бившата ГДР. Заявлението може да бъде изтеглено от раздел „Евроинтеграция и международни договори" на електронната страница на НОИ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg