Застрахователни компании и банки от Германия продават масирано държавни облигации на Гърция и за това говорят вътрешните разчети на финансовите институции, попаднали в ръцете на германски журналисти. Така например банките са се освободили с една трета от притежаваните преди година гръцки ДЦК, а застрахователите - повече от половината, пише Handelsblatt.

От своя страна Financial Times Deutschland съобщи, като се позова на статистиката на Бундесбанката, че ако през април 2010 г. банките в Германия са имали държавен дълг на Гърция за 16 млрд. евро, то през този февруари показателят е сведен до малко над 10.3 млрд. евро.

Die Welt пише, че германските застрахователи притежават днес гръцки ДЦК за 2.8 млрд. евро, докато преди година цифрата бе 5.8 млрд. евро. Според документите на парламентарната комисия по финанси делът на гръцките облигации, като размер от общия обем на капиталовложение на германските застрахователни компании, е намален до 0.22%.

Водещи икономисти разглеждат дтълговата криза в Гърция като сериозна заплаха за банковия сектор на Германия. Директорът на Института за макроикономика и изследване на конюнктурата (IMK) Густав Хорн одобрява изцяло строгият курс на ЕЦБ срещу всеки опит за преструктуриране на гръцкия дълг. „Преструктурирането може да доведе до крах на банковата система на Гърция, а до колкото ЕЦБ се явява гарант на платежния оборот в еврозоната, то на нея ще й се наложи да поеме ролята на спасител", смята Хорн.

Главата на IMK прогнозира, че произтичащите по преструктурирането на дълг на Гърция отписвания могат да „окажат дестабилиизращ ефект и на други преминаващи през дългова криза страни, което ще наложи от ЕЦБ да предприемат мерки по защита на цялата банкова система на Европа". Густав Хорн подчертава, че именно в това се крие и предпазливостта на ЕЦБ, а не в нежеланието й да има токсични активи в своите активи.

Директорът на мюнхенския Ifo Ханс Вернер Зин заяви в разговор за Rheinische Post, че обичайното удължване на срока на действие на вече съществуващите гръцки облигации няма да решат проблема, защото „тази страна не просто изпитва проблем с ликвидността, а е фалирала". Главата на Ifo е уверен, че рано или късно ще се стигне до изписване на дълг на Гърция.