Global Finance, чрез управлявания от него South Eastern Europe Fund (SEEF), ще инвестира 26 милиона евро за придобиване на миноритарен дял от капитала на Euroins Insurance Group (EIG).

EIG е водеща българска застрахователна група. През последните две години компанията разшири своята дейност, като придоби застрахователни компании в Румъния и Македония. Застраховатената група има над 300 клона и повече от 700 000 клиента в региона. За 2008 г. консолидираните застрахователни премийни приходи се очаква да достигнат 95 милиона евро, представляващи ръст от над 40 % спрямо предходната 2007 г.

Global Finance, в съответствие със стратегията си за подкрепа на израстването на водещи национални компании в значими регионални играчи, ще финансира растежа на Euroins Insurance Group чрез придобиването на нови застрахователни компании както в региона, така и в нови за групата застрахователни пазари като Русия и Украйна.

EIG е дъщерния застрахователен холдинг на Еврохолд България (

). Еврохолд e вторият най-голям холдинг, който се търгува на Българската фондова борса. Дружеството има значителни инвестиции в лизинговия, автомобилния сектор и в управлението на активи.

Global Finance е водещ фонд за дялово инвестиране с над 850 милиона евро активи под управление, предоставени от водещи институционални инвеститори. От създаването си дружеството е набрало осем фонда и има инвестиции в над 60 компании, предимно в Гърция, България и Румъния.

Инвестиционни консултанти по транзакцията са EFG Telesis Finance и EFG Securities Bulgaria.