Брутният премиен приходи, реализиран от застрахователните компании от задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, расте с малко над 6% за последните 12 месеца до юли 2016 г., откогато са и последните данни на Комисията за финансов надзор.

Основните причини за това са две – увеличени цени и повишен обхват на полицата. На фона на информацията за нов ръст на цената за застраховката от догодина, ето няколко факта, които трябва да знаем:

- Лев Инс и Бул Инс са компаниите, реализирали най-висок премиен проход, съответно 83.12 млн. лв. и 76.3 млн. лв.

- Ръстът и при двете компании на годишна база е от 11.78 и 27.08 на сто;

- Третата най-предпочитана компания за сключването на задължителната застраховка е ОЗК Застраховане, с премиен приход от 34.09 млн. лв.

- На четвърто място се изкачва една от най-новите компании на пазара Далл Богг: Живот и здраве, която е част от групата на Търговска Лига – Национален Аптечен Център АД, Чайкафарма Висококачествените Лекарства АД и Български Кардиологичен Институт АД. Тя отчита ръст от 79% само за година, до 33.4 млн. лв. премиен приход.

- С над 30 млн. лв. премиен приход е още Евроинс, част от публичния холдинг Еврохолд България.

- В топ 10 попадат още ДЗИ, Армеец, Булстрад Виена Иншурънс Груп, Дженерали и Алианц България.

- Сериозен ръст (най-вече заради ниската база) спрямо година по-рано отчита и друга нова компания на пазара – Асет Иншурънс.

- Заедно със задаващите се по-високи цени, на пазара се наблюдава и тенденция за пренасочването на част от застрахователите към други полици, несвързани с автомобилите. Подобна тенденция отчитаме при Булстрад, която към 31 юли е най-голямата застрахователна компания на пазара, а също и при Армеец, която е водещ застраховател при „Автокаско-то“.