Цената на „Гражданската отговорност" ще скочи поне с 5-10% до края на 2011 г., прогнозираха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Компаниите ще продължат да предлагат промоционални пакети на задължителната полица в комбинация с Автокаско, защото към тях има по-голям интерес.

От няколко месеца насам обхватът на „Гражданската отговорност" е около 75%, което е значително под минималния задължителен праг.

Новият налог от 2% върху застрахователните премии ще има минимален ефект върху потребителя, смята шефът на АБЗ Орлин Пенев.

„Не мисля, че този данък ще окаже някакво съществено влияние върху застраховките, тъй като средната премия по „Гражданска отговорност" е от порядъка на 200 лв. Това на практика означава увеличение за потребителя с 4 лв. което не е съществено", коментираха от Асоциацията на българските застрахователи.

15% от автомобилите се движат без „Гражданска отговорност". Заради това Европейската комисия може да върне задължението българските автомобили да пътуват в чужбина със Зелена карта.

Това ще вдигне рязко цената. Зелената карта преди за 15 дни струваше около 65 евро. Сега годишната полица струва около 100 евро, припомниха застрахователите.

От началото на декември обаче Комисията за финансов надзор (КФН) забрани тези практики, което доведе до силно намаляване на рисковете от подбиване на цените, коментираха брокери. Според някои застрахователи най-вероятно това е и една от причините броят на сключените застраховки в края на 2010 г. да е по-малък спрямо аналогични периоди в предишни години.

С решение на Комисията за финансов надзор през декември миналата година бе регламентирано при разсрочено плащане на премията по „Гражданска отговорност" размерът на вноските да съответства на периода на покритие на застрахователния договор и плащането на всяка разсрочена вноска да бъде в началото на периода, за който тя се отнася.

Целта на мерките, предприети от финансовите надзорници бе да се прекрати недобросъвестно моделиране на застрахователните тарифи, чрез което се залага нарушаване на правилата и цялата дължима премия не се събира.

Заповедта е превантивна мярка, насочена към запазване на прозрачността и предсказуемостта на пазара и своевременно предпазваща застрахователи от възможни вредни последици както за самите тях, така и за потребителите на техните услуги.

Източник: в. Монитор