Подготвят се промени, според които се въвеждат нови изисквания за осигурителния стаж, необходим за пенсиониране, за работещите в "трета категория труд". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Минималният необходим осигурителен стаж за жените става 37 години, а в момента е 34 години. За мъжете осигурителният стаж ще се промени на 40 години, в момента той е 37 години, каза Тотю Младенов.

От 1 юли 2011 г. вместо необходимите по сегашното законодателство брой точки - 94 за жени и 100 за мъже, се въвежда изискването за минимален осигурителен стаж.

Запазва се минималната възраст за пенсиониране - за жените - 60 години, а за мъжете - 63 години. Тези, които са навършили пенсионна възраст, но не им достига трудов стаж до три години, имат право на пенсиониране, но с намален размер на пенсията с 2,4% за всяка година недостигащ стаж. Предвижда се и бонус към бъдещите пенсии за тези, които продължават да работят при навършена минимална възраст и осигурителен стаж, необходими за пенсиониране, но не получават пенсия. Бонусът е в размер на 2.4% на година, допълни Младенов.

Заради застаряването на населението ще има по-строги критерии за достъп до пенсии. Предвижда се повишаване на продължителността на осигурителния стаж. От 1 януари 2011 г. ще има ограничаване на ранното пенсиониране в професионалните пенсионни фондове от втория стълб за работещите в "първа категория труд" от 8 на 5 години спрямо общата пенсионна възраст. За "втора категория" остават досегашните три години.

Част от промените в пенсионната система ще влязат в сила от 1 януари 2011 г., а друга част - от 1 юли 2011 година, каза министърът.

Източник: bTV