Гръцки автомобили с български номера

2768
Гръцки автомобили с български номера

Все повече гръцки граждани собственици на леки автомобили отиват в съседна България, за да се снабдят с регистрационни номера, запазвайки собствеността на автомобила, като по този начин избягват пътните данъци и такси, както и скъпите застраховки.

Със специалната вноска, както я нарича правителството, за леки автомобили над 2.000 куб. см. и повишените пътни такси, се доказва за пореден път, че автомобилът се е превърнал от средство от първа необходимост в луксозна стока, независимо от цената му.

Кризата, която почука на вратата на Гърция, причинява главоболие на ръководителите на финансовото министерство, които смятат, че с едно подобно действие ще съберат значителни суми в държавната хазна.


На практика обаче, нещо подобно по-скоро няма да се случи, тъй като гръцкият гений се приготвя да сътвори своето чудо. Освен това, както казват мнозина собственици, едни суми са плащали и са знаели, че ще плащат преди две години, когато са купили автомобилите си, и други се приканват да платят сега, като допълнителните средства надхвърлят 400% от първоначалната сума.

Регистрационни номера и дела...

Много от собствениците се готвят да върнат масово номерата на автомобилите си, нещо, което е възможно да направят, както казват, тъй като всяко семейство има вече 2 и 3 коли.

Други пък смятат да прибегнат до европейските съдилища, за да намерят справедливост, след като не могат да го направят в Гърция, където няма никаква законова рамка и всичко става без всякакъв контрол.

Накрая, съществува и трето решение, което вече е започнало да се прилага, главно от тези, които живеят в северната част на Гърция. Според проучване на zougla.gr, стотици засега гръцки граждани създават свои фирми в съседна България, с цел да намалят разходите от използването на автомобила си.

България в играта...

По-конкретно, с помощта на специални бюра, те се свързват с хора, познаващи данъчния режим в България и по съвсем законен, както казват, начин, дават възможност на тези, които се интересуват, да се движат с автомобили с български регистрационни номера. На практика това означава намаляване на годишните разходи (пътни такси и застраховка), достигащо до 1/3 от това, което би платил човек в Гърция при сегашния режим. Много просто, тези фирми издават документи на заинтересования клиент, създават му една недействаща фирма, или показват, че плаща някакъв наем в България и задействат цялата процедура. Впоследствие е задължително откриването на банкова сметка (дори и внесената сума да е от порядъка на 200 евро) и заинтересованият да е здравно осигурен.

Капанът...

За да се осъществи това, автомобилът трябва да отиде в България. И все пак съществува проблемът, че един автомобил, който сменя гръцките номера с български, може да се върне след години в Гърция и то пак с гръцки номера, ако плати данъците. Решението не е най-доброто, затова идва другото предложение от Германия, или пак от България, където гъркът може да купи кола и с документа за собственост пак да си извади български номера.

При всички случаи, държавата ще загуби огромни суми, които ще бъдат изнесени зад граница.

Прочетете какво се казва в една подобна обява, каквато всеки може да намери в интернет

«Ако разходите по вашия автомобил (пътни такси, данъци и т. н.) са ви накарали да го обявите за продан или да върнете номерата му, имаме най-икономичното решение да не се разделите с него! Предлагаме ви да сменим регистрационните номера на автомобила си с български. Начинът е напълно законен, изпитан, няма опасност да бъде конфискуван от гръцките власти, защото ви осигуряваме българско разрешително за престой, което ви дава допълнително право да купувате автомобили от ЕС. Разходите са следните:

1-ата година

1001-2500 куб. см. = 1.000 €

2501-3150 куб. см. = 1.100 €

3151 и нагоре куб. см. = 1.200 €

2,3,4-а... година

1001-2500 куб. см. = 400 €

2501-3150 куб. см. = 500 €

3151 и нагоре куб. см. = 550 €

Подобни реклами всеки може да намери в интернет.

В цената са включени всички необходими разходи: (разрешително за престой, талон на автомобила, регистрационни такси, банкови разходи, застраховка тип "Гражданска отговорност" + зелена карта, редовен технически преглед, пътни такси, екотакси, нотариални такси).

Няма опасност от измама, начинът е изпитан от гръцки граждани, наши клиенти, собственици на луксозни автомобили, не плащате предварително, плащате винаги в момента на процедурата, всичко става във ваше присъствие!».

 

Източник: grreporter.info

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg