Жестока конкуренция между застрахователите на "Гражданска отговорност" се вихри през последните дни. Цената на полиците падна с около 30% в сравнение с лятото, показа проверка.

В момента кола до 1300 кубика може да се застрахова и за 110-120 лв. Преди 3-4 месеца най-ниските цени бяха 150-160 лв., а средната се беше закотвила на около 180 лв. Според експерти през декември тя се е сринала до 140-150 лв., но все още няма обобщена статистика.

Цените на най-масовите автомобили между 1600 и 1800 куб. см пък се движат около 150-160 лв., а преди няколко месеца бяха поне 180-190 лв.

Една от тактиките за повече клиенти е да се дава и безплатно гориво. Най-често при сключване на полицата се получава талон на стойност 10-15 лв. С него може да се напълни гориво от определени бензиностанции.

В пункт в халите на Русе, където също се правят автозастраховки дори се дава безплатна наденица, съобщиха запознати. Избралите определена застрахователна компании получават и талони с отстъпки в някои търговски вериги. Другият начин за стимулиране на клиентите е осигуряване на безплатни масло и годишен технически преглед.

"Напоследък повечето отстъпки, които се предлагат за "Гражданска отговорност" са за сметка на брокерската комисионна. Тоест не влияят върху размера на рисковата премия", коментираха от Комисията за финансов надзор.

В повечето случаи застрахователите дават 25-30% комисиона на брокерите от стойността на "Гражданска отговорност". Те пък могат да си позволят да се откажат от част от нея и да продават на по-ниска цена.

От надзора припомнят, че законовата уредба не забранява отстъпките и бонусите при продажбата на "Гражданска отговорност", стига оставащата премия да е достатъчна. Нейният размер се контролирал непрекъснато.

Източник: в. 24 часа