Увеличението на щетимостта по задължителната автомобилна застраховка „Гражданска отговорност" (на руски ОСАГО) е сериозен проблем за компаниите в Русия. Към момента щетимостта възлиза на около 66%, обяви шефът на Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА) Павел Бунин. За 2009 г. застрахователите се удовлетворили около 2 млн. предявени иска на обща стойност около 50 млрд. рубли.

„По всяка вероятност тази година ще прескочим и тази раница", прогнозира Бунин. Друг сериозен проблем е общата щетимост при Каско-ГО. „Отчитайки общата щетимост при моторните застраховки Каско-ГО, се оказва, че тя превишава 70%, което прави положението критично", посочи още Бунин.

РСА открои няколко основни причини за ръста на щетимостта по ГО: в продължение на 7 години тарифите не са променяни; цените на авточастите са скочили; броят на застрахователните случаи нараства постоянно; руският автопарк се обновява и разходите на застрахователите растат.

Президентът на РСА съобщи, че „в момента предстои промяна на застрахователни законодателни актове". Павел Бунин добави, че предстои увеличаване лимитите на отговорност за неимуществените щети от 160 000 до 500 000 рубли за всеки пострадал. Обезщетенията за здраве стават фиксирани, без възможности за намаляване. Максималната застрахователна сума по имуществените щети се увеличава от 120 000 до 200 000 рубли за всеки пострадал.

Като основна мярка за осигуряване устойчивостта на системата по ГО застрахователите предлагат увеличение на тарифите с 35-45%. Считано от днес в Русия влизат в сила и новите Правила за отчитане разходите за използваните материали и авточасти при ремонта на автомобила. Отчитайки този факт, е необходимо допълнително увеличение на тарифите с 23%. Мярката се налага заради това, че стойността на частите се включена в застрахователното обезщетение. Така общото увеличение на тарифите може да скочи с 68%.

Павел Бунин коментира още, че системата за директно обезщетение, приета още преди година, вече работи. Вече около 20-25% от клиентите ползват този канал за обезщетение и получават удовлетворяване на претенциите си директно в своята застрахователна компания. Изплатените по този начин обезщетения възлизат на около 5 млрд. рубли.

Източник: insurance.bg