От 5% до 10% ще поскъпне задължителната застраховка „Гражданска отговорност” до края на годината.

Една от причините за поскъпването са новите по-високи лимити за отговорност на застрахователя при щети, заложени в Кодекса за застраховането, които влизат в сила от 11 юни, пише в. Монитор.

2 млн. лв. става лимитът на обезщетението за имуществени и неимуществени вреди от телесно увреждане или смърт за едно пострадало лице.

При двама или повече пострадали минималната сума скача на 10 млн. лв. Сега тези лимити са съответно 1 и 5 млн. лв., обясни Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност. За имуществени вреди пък лимитът скача от 1 млн. лв. на 2 млн. лв.

„Цената на застраховката постоянно върви нагоре и това е догонваща тенденция”, коментира Коста Чолаков, зам.-председател на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. По думите му щетите непрекъснато растат като размери и честота и това няма как да не се отрази на цените.

Това не било единствената причина за увеличението на цените. Освен това разликата в цената на полицата у нас и зад граница остава сериозна.

В момента средната премия по „Гражданска отговорност” у нас е между 215 и 250 лв., а в Румъния е двойно по-висока.