Тенденцията за годишен ръст на задължителната полица „Гражданска отговорност" няма да ни подмине и тази година. С 10–15 % ще се увеличи цената на тази застраховка, заяви пред Дарик Стоян Проданов, изпълнителен директор на една от водещите компании в сферата на автомобилното застраховане.

Подобно бе увеличението на "Гражданска отговоност" през миналата година. Очакванията са, че този ръст от 10-15% да се запази и през 2012 г., прогнозира Проданов.

„За следващата кампания може да се очаква ръст от 7-8 на сто, така че до края на годината ще имаме натрупани тези 10-15 процента растеж, с който завършва всяка година", обясни Проданов и подчерта, че това няма да е последната година с подобно повишение.

„Всяка една от следващите четири-пет години вероятно ще имаме такъв ръст в премиите по Гражданска отговорност", подчерта той.

От догодина вероятно ще има нови премии и по автокаското.

"При автокаското цените са на най-ниските възможни равнища", изтъкна Проданов. Той е категоричен, че няма накъде да падат, но до края на годината вероятно ще останат същите. Догодина обаче предстои процес на покачване на цените, тъй като се плащат доста обезщетения по нея и в един момент застрахователите не могат да субсидират дълго време с другите застраховки плащанията по тази.

По отношение на автокаското за автобусите, Стоян Проданов увери, че няма да има поскъпване заради атентата в Бургас. Застрахователите са направили анализ, че този риск е твърде малък, за да бъде включен в премията.

Автомобилните застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско" заемат 72% от премийния приход и 75 на сто от изплатените обезщетения в цялото застраховане, показват данни от Комисията за финансов надзор.