Groupama: Румъния ще е основния ни пазар в региона

1891
Groupama: Румъния ще е основния ни пазар в региона

Румъния ще се превърне в най-важния пазар в региона за френската застрахователна група Groupama, чиято годишна дейност е на стойност 16 млрд. евро. Компанията е инвестирала почти 600 млн. евро на румънския пазар при закупуването на Asiban, BT Asigurari и OTP Garancia и за покриването на загубите на тези компании, информира Ziarul Financiar.

"Румъния в момента е вторият най-голям пазар на Groupama в Централна и Източна Европа след Унгария, но след няколко години ще заеме челното място, поради потенциала за растеж на нашата мрежа от застрахователни агенти и споразуменията за дистрибуция, които подписахме с няколко банки," заявява Жан Азема, главен изпълнителен директор на групата пред ZF.

Groupama, която тези дни официално представи застрахователната си компания на румънския пазар, създадена от сливането на Asiban и BT Asigurari, си е поставила за цел да в следващите няколко години да придобие контрол над една четвърт от местния пазар на общото застраховане, с изключение на автомобилното застраховане, след като инвестира почти 600 млн. евро в придобивания и увеличения на капитала.

Groupama закупи BT Asigurari, Asiban и OTP Garancia за 450 млн. евро през 2007 и 2008 г. и по-късно инвестира 128 млн. евро в увеличения на капитала, за да покрие загубите на трите застрахователни компании. Това са най-големите инвестиции правени на румънския застрахователен пазар досега.

Groupama е контролирала 9.6% от румънския застрахователен пазар в края на първото полугодие, нареждайки се на трето място след Allianz-Tiriac и Omniasig. Новата компания, която е регистрирана в началото на август, ще погълне до края на годината OTP Garancia, най-малката компания която френската група притежава в Румъния.

Ако Groupama достигне 25% пазарен дял в общото застраховане (без автомобилно застраховане) в следващите четири години, както планира, компанията ще задмине най-големия застраховател на пазара Allianz-Tiriac, която е контролирала около 18% от пазара на общото застраховане в края на миналата година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg