Американският застрахователен гигант AIG обяви късно снощи, че Харви Голуб от понеделник ще замени Едуард Лиди като неизпълнителен председател на съвета на директорите на компанията, предоха световните агенции.

Харви Голуб (70 г.) бе избран за член на съвета на директорите на компанията през май 2009 г., а от 1993 г. до 2001 г. е бил председател и главен изпълнителен директор на American Express Co.

В началото на седмицата AIG назначи бившия председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на MetLife Inc. Робърт Бенмоше за главен изпълнителен директор - пост, който също бе заеман от Едуард Лиди.

Двама бивши изпълнителни директори на застрахователната компания вчера се съгласиха да платят глоби по разследване на регулаторните органи на САЩ по подозрение, че са заблудили инвеститори, завишавайки резултатите на компанията, съобщава ДПА.

Бившият главен изпълнителен директор на AIG Джи Морис "Ханк" Грийнбърг и бившият главен финансов директор Хауард Смит са участвали в сделки, завишили резултатите на компанията от 2000-2005 г. и са нарушили законите за борба с измамите, съобщи Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси.

Грийнбърг се е съгласил да плати глоба от 15 млн. щ. д., а Смит - от 1.5 млн. щ. д. за извънсъдебно споразумение, без признаване на каквато и да било злоупотреба.

Източник: БТА