Холандската застрахователна компания Eureko обяви днес, че се е съгласила да закупи руския застраховател Oranta от компанията за дялово инвестиране PromSvyazCapital (PSC) за неназована сума, предава Reuters.

Закупуването на Oranta е насочено към разширяването на позициите на холандския застраховател в Централна и Източна Европа.

В съобщението на Eureko, която частично е собственост на нелистваната Rabobank, се казва, че сделката подлежи на одобрение от страна на съответните регулаторни органи.
Oranta се нарежда на 23 място по брутен премиен приход в руския застрахователен сектор.

Компанията е съсредоточила дейността си основно в областта на автомобилното застраховане, като също така предлага и застраховане на имущество, съобщават от Eureko. Холандската компания развива дейност в 12 европейски страни, включително в Турция, където миналата година закупи една застрахователна компания.

Икономическият растеж на Русия, консолидацията в местния застрахователен сектор и други фактори са предложили на Eureko възможности да развива стратегията си за растеж в страната, се казва в съобщението на холандския застраховател.

Eureko отчита 10.8 млрд. евро брутни премийни приходи за първите шест месеца на годината, докато печалба й преди облагане с данъци възлиза на 124 млн. лева за периода.

Eureko развива дейност и в България чрез застрахователната компания Interamerican, на която е собственик.