HSBC е постигнала споразумение за продажбата на общозастрахователната си дейност на френския застраховател AXA Group и на австралийската QBE Insurance Group за 914 млн. долара кеш, информира Reuters.

Продажбата е част от плана на HSBC да се освободи от активи, които не са свързани с основната й дейност.

Сделката включва 10-годишни споразумения за банково застраховане с AXA и QBE. Те ще носят на HSBC приходи от комисионни и част от печалбата, освен средствата в брой, които ще получи по самата сделка.

Решението на HSBC да излезе от застрахователния бизнес може да е предвестник на подобни сделки в банковия сектор.

За AXA, която е вторият най-голям застраховател в Европа, придобиването е стъпка напред в усилията да засили присъствието си на развиващите се пазари и евентуално да постигне целите си за 2015 г. по-рано.

От AXA се надяват да удвоят брутните приходи и да утроят печалбата си от общо застраховане до 2015 г.

AXA ще плати 494 млн. долара за активите на HSBC в Хонконг, Сингапур и Мексико.

AXA също така единствена ще осигурява общозастрахователни продукти, предлагани от HSBC в Хонконг, Китай, Сингапур, Индия и Индонезия и на продукти, свързани със застраховка Имущество и Злополука, които HSBC ще предлага в Мексико.

QBE ще плати 420 млн. долара за общозастрахователния бизнес на HSBC в Аржентина, който е с нетна стойност на активите в размер на 189 млн. долара. QBE, която е номер едно в Австралия по премийни приходи, е сключила над 75 подобни сделки за 10 години и вече има присъствие в 50 страни.

Споразумението на QBE с HSBC и дава право да бъде ексклузивен доставчик на общозастрахователни продукти, предлагани от HSBC на клиенти в Аржентина и от Hang Seng Bank на клиенти в Хонконг и Китай.

Сделките, които бяха обявени днес, трябва да бъдат одобрени от страна на съответните регулаторни органи и се очаква да бъдат финализирани през втората половина на настоящата година. Сделката за Аржентина може да бъде затворена и по-рано.