HSBC продаде общозастрахователния си бизнес за 914 млн. долара

908
HSBC продаде общозастрахователния си бизнес за 914 млн. долара

HSBC е постигнала споразумение за продажбата на общозастрахователната си дейност на френския застраховател AXA Group и на австралийската QBE Insurance Group за 914 млн. долара кеш, информира Reuters.

Продажбата е част от плана на HSBC да се освободи от активи, които не са свързани с основната й дейност.

Сделката включва 10-годишни споразумения за банково застраховане с AXA и QBE. Те ще носят на HSBC приходи от комисионни и част от печалбата, освен средствата в брой, които ще получи по самата сделка.

Решението на HSBC да излезе от застрахователния бизнес може да е предвестник на подобни сделки в банковия сектор.

За AXA, която е вторият най-голям застраховател в Европа, придобиването е стъпка напред в усилията да засили присъствието си на развиващите се пазари и евентуално да постигне целите си за 2015 г. по-рано.

От AXA се надяват да удвоят брутните приходи и да утроят печалбата си от общо застраховане до 2015 г.

AXA ще плати 494 млн. долара за активите на HSBC в Хонконг, Сингапур и Мексико.

AXA също така единствена ще осигурява общозастрахователни продукти, предлагани от HSBC в Хонконг, Китай, Сингапур, Индия и Индонезия и на продукти, свързани със застраховка Имущество и Злополука, които HSBC ще предлага в Мексико.

QBE ще плати 420 млн. долара за общозастрахователния бизнес на HSBC в Аржентина, който е с нетна стойност на активите в размер на 189 млн. долара. QBE, която е номер едно в Австралия по премийни приходи, е сключила над 75 подобни сделки за 10 години и вече има присъствие в 50 страни.

Споразумението на QBE с HSBC и дава право да бъде ексклузивен доставчик на общозастрахователни продукти, предлагани от HSBC на клиенти в Аржентина и от Hang Seng Bank на клиенти в Хонконг и Китай.

Сделките, които бяха обявени днес, трябва да бъдат одобрени от страна на съответните регулаторни органи и се очаква да бъдат финализирани през втората половина на настоящата година. Сделката за Аржентина може да бъде затворена и по-рано.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас