Започва страстната седмица за пазара на Гражданска отговорност, коментираха представители от бранша пред Insurance.bg. Очаква се дните до края на годината да бъдат пикови за кампанията и съответно - доста рискови от гледна точка на нарушенията, до които застрахователни компании и брокери биха прибегнали, за да привлекат повече клиенти, като нерегламентирани отстъпки и бонуси. Според запознати има значително нарастване на броя на подадените в Комисията за финансов надзор сигнали.

КФН ежедневно прави множество планови проверки, както и проверки по сигнали, потвърди служител на ведомството пред Isurance.bg. Обикновено се действа по райони. Резултатите от тях обаче са доста позитивни - далеч по-малко и по-умерени са нарушенията и непазарните приоми за завоюване на пазарен дял спрямо предходните години.

Кампанията до момента е спокойна и според някои водещи мениджъри. Остава въпросът дали това не е затишие пред буря.

Има данни за брокери, които си позволяват да правят отстъпки за сметка на своята комисионна, както и за офиси на застрахователи, където също се предлагат нерегламентирани отстъпки под стойностите в тарифите, заяви Ясен Христов, съдружник и управител на SDI. Българската асоциация на застрахователните брокери събира сигнали за некоректни практики и ги предава на Комисията за финансов надзор, за да бъдат направени съответните проверки.

Според Христов продажбите като цяло изостават спрямо предишните години. „Бонусите и отстъпките мотивираха автомобилистите да сключват полиците по ГО още в средата на декември в предишните години. При липсата на такива стимули вероятно те отлагат подновяването за последния момент. Затова очакваме работата да ескалира в последните дни на декември и първите дни от новата година, когато изтичат голяма част от старите застраховки", каза още той.

Кампанията върви по-спокойно спрямо предходни години, според наблюденията и на Цветанка Крумова, изпълнителен директор и член на УС на Армеец. Без да отрича възможността за забавяне на част от продажбите, от дружеството забелязват и противоположно явление - изтегляне във времето на активността сред онази част от клиентите, които са сключили по-рано от обичайно полиците си, за да си спестят новите цени и данък. Това, както и действията на КФН според Цветанова са повлияли успокояващо на пазара.

„Едва ли някой има пълна представа какво точно става на пазара в момента. Станахме свидетели на някои резки и непрофесионални стъпки от страна на КФН и тепърва ще се разбере кой на какви цени продава и как", каза Николай Генчев, председател на УС и главен изпълнителен директор на застрахователна компания Уника.

„КФН би трябвало да даде информация за нарушения, ако има такива. Конкретно нашата компания винаги се е стремяла към коректно пазарно поведение", заяви доц. Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД Бул Инс. Според него се наблюдава тенденция към изостряне на сезонния характер на Гражданската отговорност. Това ще рече, че се увеличава делът на застраховките, които се сключват в края на годината.

Сезонният характер беше твърде отчетлив в годините след въвеждането на застраховката, но поизбледня по времето на кредитния бум, когато се купуваха много нови автомобили през цялата година и полиците им се подновяваха в съответната част на годината при изтичане. Наблюдава се също и плавно увеличение на средната цена, което отчасти се дължи и на регулациите от страна на КФН, по думите на Проданов.