Инфлацията поставя застрахователите под по-голям риск, отколкото това успяват да направят природните бедствия и европейската дългова криза. Това е заявил заместник-председателят на застрахователния брокер Willis Group Holdings Plc- Мартин Съливан, на конференция в Лондон миналата седмица.

"Инфлацията може добре да влезе в ролята на чудовището под леглото. Повишаващите се цени могат да бъдат по-смъртоносни за икономическото здраве на застрахователите, отколкото дефолтите, земетресенията, зимните бурии или цунамитата", казал Съливан, цитиран от News-insurances.

Това е първата реч на Съливан, откакто напусна поста на главен изпълнителен директор на American International Group (AIG). Тяидвав отговор на данните, според които потребителските цени в САЩ, Великобритания, Китай и Германия са нараснали до най-високите си нива от 2008 г.

Проблемите възникват, когато разходите за покриване на травми, възстановяване на къщи или изплащане на съдебни искове се увеличават бързо в периода между продаването на полицата и предявяването на претенцията, а ниските лихвени проценти, които много страни поддържат, може да изострят допълнително проблема, обяснил още Съливан.

„От всички заплахи наоколо, инфлацията може да се окаже тази, която ще изненада много от компаниите", предупредил още той и допълнил, че презастрахователите, или ще усетят кризата в балансите си, или ще увеличат ставките си.