Най-голямата холандска финансово-застрахователна компания ING Groep NV отчете повишение от 18% в печалбата си за изминалото тримесечие, като групата е успяла да избегне традиционните за сектора отписване на значителни по размер активи чрез повишение на приходите си от инвестиционна дейност.

Чистата печалба на групата за изминалото тримесечие е възлязла на 2.48 млрд. евро, в сравнение с 2.1 млрд. евро година по-рано, съобщават от банката.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за печалба за тримесечието в размер на 2.38 млрд. долара.

От продажба на дела си в банките ABN Amro Holding NV и Royal Numico NV институцията е реализирала доход в размер на 1.03 млрд. евро.

Банките по света са регистрирали до момента загуби в размер на 146 млрд. долара - вследствие на отписване на активи след развихрилата се криза на ипотечните пазари.

Акциите на холандската финансова група са се понижили с 36% по време на търговията си в Амстердам през изминалите 12 месеца, което е повече от спада с 32% на индекса, следящ движението на компаниите в сектора Bloomberg Europe 500 Banks. Холандската институция оперира в над 50 страни по света.

През изминалата година групата похарчи над 4 млрд. долара за инвестиции и разрастване на бизнеса си, насочени основно към Турция и Южна Америка. Тя закупи пенсионния бизнес в Южна Америка на испанската Banco Santander за 1.6 млрд. долара, както и 2.67 млрд. долара за турската Oyak Bank.