Холандската компания за финансови услуги ING обяви днес, че ще обжалва част от решението на Европейската комисия по отношение на държавната помощ от страна на холандското правителство, но от компанията добавят, че се придържат към ангажимента за продажба на застрахователните си активи, информира MarketWatch.

ING оспорва начина, по който европейските власти оценяват получената държавна помощ, защото от компанията се опасяват, че решението ще попречи на дискусиите за изплащането на останалите средства.

Холандското правителство, което предостави 10 млрд. евро на ING по време на кризата, също обжалва решението.

ING изплати първите 5 млрд. евро от помощта през декември при по-ниска лихва от първоначално договорената. Според компанията това е дало възможност на държавата „да си получи по-рано средствата с привлекателна възвращаемост".

От Европейската комисия обаче твърдят, че намаляването на лихвата е на практика същото като отпускането на още 2 млрд. долара помощни средства на групата.

От ING обявиха през декември, че се надяват да договорят по-изгодни условия за изплащането на оставащите 5 млрд. евро. Според първоначалното споразумение ING трябва да плати 50% наказателна такса. Опасенията на компанията са, че предоговарянето на тази такса може да бъде разглеждано като нова помощ за групата.

Отделно, ING оспорва и ограниченията върху възможността й да предлага най-добрите цени на пазара.

ING иска някои ограничения наложени от ЕС да бъдат облекчени, но от компанията заявяват, че не се надяват да избегнат разделянето на бизнеса, който е директна последица от получената помощ.

"ING стои твърдо зад стратегическото си решение за разделянето на банковата и застрахователната си дейност и продажбата на застрахователния си бизнес. Тези процеси текат и ще продължат по предварителния план," казват от компанията.