ING постигна договорка за продажба на латиноамерикански застрахователни, пенсионни и управляващи дружества на обща стойност 2.68 млрд. евро, съобщиха от институцията. Купувач ще бъде финансовият холднинг Grupo de Inversiones Suramericana ("GRUPOSURA").

Това ще е първата голяма стъпка за освобождаване от дейностите по застраховане и управление на инвестиции, става ясно от съобщението на компанията.

Според споразумението, ING ще получи приблзително 2.615 млрд. евро в брой, като в същото време GRUPOSURA ще поеме дълг в размер на 65 млн. евро. В допълнение към това печалбите, реализирани до финализирането на сделката ще останат за ING.

От ING очакват нетният резултат от продажбата да възлезе на 1 млрд. евро, а ливъриджа в застрахователния бизнес да се редуцира до 2.8 млрд. евро.

Сделката е обект на одобрение от регулаторите и най-вероятно ще приключи до края на годината. В нея са включени подразделенията за задължителното и доброволното пенсионно осигуряване в Чили, Колумбия, Мексико, Уругвай и притежавания от ING 80% дял от AFP Integra S.A. в Перу; животозастрахователния бизнес в Чили и Перу, включително 33.7% от InVita Seguros de Vida S.A. в Peru. Продажбата обхваща и местните компании за управление на инвестиции в тези пет страни. Всички тези компании обслужват над 10 млн. клиенти, разполагат с около 7 хил. служители, управляват активи в размер на 49 млрд. евро и заемат лидерски позиции във всички страни и пазари, където оперират. През 2010 г. те генерираха 192 млн. евро нетен доход, при близо 670 млн. евро нетни приходи, на база Международните стандарти за финансово отчитане.

Новосформираната структура ще стане водещата латиноамериканска инвестиционна група, управляваща активи на стойност 120 млрд. долара. Обединението ще обслужва над 25 млн. клиенти в 8-те държави в Северна, Централна и Южна Америка.

Сделката не обхваща обаче 36 процентния дял на ING във водещия Бразилски застраховател Sul America SA, от който се опитва да се освободи чрез отделна сделка.

Финансовият холдинг GRUPOSURA е листван на Колумбийската фондова борса, търгува се на европазара за латиноамерикански книжа LATIBEX и на ADR в САЩ. Компанията има инвестиции в във водещи колумбийски компании, включително в най-големия колумбийски застраховател и банката с най-голям пазарен дял. Притежава значителни дялове и в компании в страни от цяла Америка.