ING Groep NV, която получи 10 млрд. евро спасителни средства от холандското правителство през миналата година, планира да набере 7.5 млрд. евро от продажбата на акции и на застрахователнитe си подразделения, тъй като се опитва да върне средствата на държавата, информира Bloomberg.

ING ще продава подразделенията си или посредством първични публични предлагания, продажба, или комбинация от двете през следващите четири години, съобщават днес от базираната в Амстердам компания.

ING постигна споразумение с холандското правителство за промяна на условията по изплащането на средствата и планира да върне 5 млрд. евро.

По-нататъшните плащания ще бъдат финансирани с продажба на активи и от вътрешни източници, съобщават от ING.

ING обяви, че вероятно ще отчете печалба за третото тримесечие в размер на 750 млн. евро, в сравнение с 568 млн. евро загуба година по-рано.

Базирайки се на предварителните цифри, нетната печалба на банковия бизнес е приблизително 250 млн. евро за третото тримесечие. Причината за резултатите са стабилните приходи от лихви в сравнение с второто тримесечие на 2009 г. и по-ниските разходи подкрепени от програми за задържане на разходите и извънредни приходи. Повечето от преоценените дългови ценни книжа на групата както и отрицателните преоценки от инвестиции в недвижимости са отразени в баланса на банката, съобщиха за Profit.bg от финансовата компания.

Базирайки се на предварителните данни, ING Застраховане се очаква да обяви нетна печалба от 500 млн. евро за третото тримесечие. Резултатите бяха повлияни от позитивните пазарни въздействия, в това число извънредни приходи от акции и дългови ценни книжа и благоприятни пазарни преоценки. Оперативните разходи в ING Застраховане бяха стабилни в сравнение с второто тримесечие, съобщиха още от групата.

Оттам допълват, че отделянето в самостоятелна компания на операциите по застраховане и управление на активи от банковите ще се извърши в течение на определен период от време, като трябва да приключи до 2013 г. Един от начините, по които може да се случи това, е чрез продажбата на акции под формата на едно или повече първични публични предлагания. Този подход бе приложен от ING по отношение на застрахователния бизнес в Канада, където компанията първоначално продаде 30 процентен дял през 2004 г., а по-късно, през 2009 г., продаде всички останали акции.

ING Застраховане е сред петте най-големи глобални компании в животозастраховането и пенсионното осигуряване с основен фокус в държавите от Бенелюкс, САЩ, Азия, Централна и Източна Европа и Латинска Америка. Компанията има силно присъствие на нововъзникващи пазари и е добре позиционирана да се възползва от демографските тенденции и растящата нужда от спестявания на потребителите.