Холандската ING Groep NV се интересува от закупването на животозастрахователния бизнес на белгийско-холандската финансова компания Fortis в Хонконг, а стойността на сделката може да достигне 5 млрд. хонконгски долара (644 млн. долара), информира Bloomberg позовавайки се на хонкконгския всекидневник Ming Pao.

Малко вероятно е обаче придобиването да стане факт, тъй като застрахователният бизнес на Fortis е все още стабилен и не е засегнат от банковите операции на компанията, според изданието, което се позовава на източник, близък до застрахователния регулатор в Хонконг.

Fortis, най-голямата белгийска компания за финансови услуги, получи спасителна финансова инжекция на стойност 11.2 млрд. евро от Белгия, Холандия и Люксембург, след като доверието на инвеститорите в банката се изпари миналата седмица.

Белгийското правителство ще закупи 49% от белгийското банковото подразделение на Fortis за 4.7 млрд. долара, докато Холандия ще плати 4 млрд. долара за сходен дял от холандското банкиране на финансовата компания. Люксембург ще предостави на Fortis 2.5 млрд. евро заем, конвертируем в 49-процентен дял от банковото звено на компанията в страната.

Fortis планира да продаде дела си в подразделението на ABN Amro за потребителско банкиране. Компанията, заедно с Royal Bank of Scotland Group Plc и испанската Banco Santander SA, миналата година закупиха базираната в Амстердам ABN Amro за 72 млрд. евро, като сделката съвпадна с колапса на щатския пазар за високорискови ипотеки.

Разговорите за придобиването на застрахователния бизнес на Fortis в Хонконг са още на предварителен етап, според Ming Pao. Fortis има около 2 700 застрахователни агенти в града, докато тези на ING наброяват 1 000.