Най-голямата застрахователна компания в Швейцария обяви, че печалбата й за второто тримесечие е намаляла с 2.5%, в следствие на инвестиционни загуби, информира Bloomberg.

Нетната печалба на застрахователя е намаляла до 1.25 млрд. долара, в сравнение с 1.29 млрд. долара отчетени за същия период година по-рано. Финансовият резултат е по-добър от осреднените очаквания на деветте анализатори, интервюирани от Bloomberg News, които прогнозираха печалба в размер на 1.21 млрд. долара.

Zurich Financial печели повече от половината от оперативната си печалба от застраховки имущество и злополука и е осъществила девет придобивания през последната година, включително закупуването на контролен пакет от застрахователното подразделение на испанската Banco Sabadell SA. Швейцарският застраховател съкрати част от служителите си във Великобритания и САЩ в условията на ипотечната криза, а миналият месец се отказа да наддава за застрахователното подразделение на Royal Bank of Scotland Group.

Zurich Financial обяви днес, че има преоценки на активи за 16 млн. долара от края на декември досега, включително 10 млн. долара на активи свързани с ипотечни заеми в САЩ.

От компанията планират да намалят разходите с 2.4 млрд. и да увеличат премийните приходи до 2010 г. Компанията увеличи таргета си за печалба за 2010 г. на подразделението си за животозастраховане до 1.2 млрд. долара, в сравнение с предишните 850 млн. долара, и планира почти да удвои годишните премии на подразделението до 5.7 млрд. долара посредством партньорства с банки като Deutsche Bank AG.

Акциите на застрахователната компания са се обезценили с 14% от началото на годината като по този начин пазарната стойност на застрахователя е намаляла до 42 млрд. франка (38.5 млрд. долара).

Най-голямата британска застрахователна компания по пазарна стойност Prudential Plc, миналия месец отчете загуба за първото полугодие в размер на 475 млн. паунда (903 млн. долара), в сравнение с 1.7 млрд. паунда печалба година по-рано. Aviva Plc също отчете през юли загуба за първите шест месеца на годината.

Най-голямата италианска застрахователна компания - Assicurazioni Generali SpA, обяви на 31 юли, че печалбата за първата половина на годината е паднала с 18% до 1.46 млрд. евро.

Zuruch Financial, която е основана през 1872 г., започна изпълнението на програма за обратното изкупуване на акции на стойност 2.2 млрд. франка, след като приключи друга такава програма на стойност 1 млрд. долара през юли 2007 г.