ИПИ създава алтернативен съвет за пенсионна реформа

796
ИПИ създава алтернативен съвет за пенсионна реформа

„Консултативният съвет по пенсионната реформа към министъра на труда и социалната политика излезе с неубедителни предложения за минимални реформи, които няма да решат дългосрочните проблеми на българската пенсионна система", коментират от Института за пазарна икономика.

„Но дори и тези недостатъчни промени в пенсионната система няма да се случат, тъй като Министерството на труда обяви "временно" замразяване на пенсионната реформа - което се страхуваме, че вероятно ще стане постоянно отлагане", допълват от ИПИ.

„Това ни накара да създадем алтернативен "Независим съвет за пенсионна реформа", в който ще участват водещи български икономисти", информират от организацията.

Целта на независимия съвет за пенсионна реформа ще бъде да изработи пенсионна реформа, която да осигурява стабилност и устойчивост, както и избор на осигурените кога и при какви условия да се пенсионират и какви осигурителни вноски да плащат.

Пенсионната система е дългосрочен фискален риск. В Гърция отлагането на пенсионната реформа допринесе много за сегашните бюджетни проблеми и риска от фалит на държавата. Това е пример до какви тежки проблеми може да доведе отлагането на реформите, смятат от ИПИ.

Според ИПИ в момента никой не е доволен от българската пенсионна система - нито работещите (които плащат високи осигуровки), нито пенсионерите (които не са доволни от пенсиите), нито бъдещите пенсионери (които не очакват да получат добра пенсия), нито държавният бюджет (за който пенсионната система е фискален риск).

Базирайки се на европейски и световни модели, Независимият съвет ще изготви варианти за пенсионна реформа.

Членове на Независимия съвет за пенсионна реформа са Петър Ганев, Светла Костадинова, Владимир Каролев, Георги Ангелов, Георги Ганев, Лъчезар Богданов, Георги Стоев. В съвета могат да бъдат поканени и други участници, както и представители на държавни институции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg