Кризата на ипотечните пазари в САЩ се оформя, като по-голяма заплаха пред ръководителите на застрахователните компании за техните възнаграждения в сравнение с каквото и да било друго природно бедствие.

От водещата световна застрахователна компания - American International Group Inc. обявиха, че намаляват бонуса на изпълнителния си директор Мартин Съливан за 2007 година с 42%, след като компанията му регистрира най-голямата в 89-годишната си история загуба.

Друга финансова компания Ambac Financial Group Inc. отказа да плати на изпълнителния си директор бонус, като в същото време намалиха изплащаните му компенсации с 71%, като впоследствие го свали от поста му през януари.

Бордът на директорите на застрахователните компании до голяма степен държат отговорни изпълнителните директори за регистрираните загуби от 38 млрд. долара, като са им намалили възнагражденията и бонусите със средно 20% през изминалата година.

За сравнение през 2005 година те са получили средно увеличение на възнагражденията си с 8.2% сочи още статистиката на S&P insurance index, когато в САЩ се развихриха едни от най-лошите урагани в историята на страната.

Дванадест от 20-те застрахователни компании от индекса S&P, които са обявили възнагражденията изплатени на директорите си, са ги намалили за изминалата година.

Намаляването става в година, когато индексът следящ представянето на застрахователните компании се е понижил с 7.7%, включително и акциите на AIG са се понижили с 19%.