Застрахователните компании в Китай могат да заплатят 2 млрд. юана (290 млн. долара) по искове, свързани с най-мощното земетресение в страната от 1950 г., според анализатори, информира Bloomberg. Това е по-малко от 1% от премийните им приходи за първите пет месеца на 2008 г.

Сумата също така възлиза само на около 1.5% от оценката на щетите за повече от 20 млрд. долара, направена от Китайския застрахователен регулаторен орган.

Жертви от земетресението в провинция Съчуан на 12 май наброяваха 69 181 към 22 юни, а ранените 374 171.

China Life, най-големият застраховател в страната, обяви, че може да заплати 230 млн. юана (33.4 млн долара) по застрахователни искове свързани със земетресението. Сумата възлиза на 0.2% от премийните приходи на компанията за първите пет месеца на годината, които възлизат на 151.5 млрд. юана. Базираната в Пекин компания в крайна сметка може да заплати до 700 млн. юана (101.8 млн долара) по искове свързани със земетресението.

Животозасрахователите ще се изправят пред по-големи искове, тъй като техните полици покриват земетресения, докато повечето полици за застраховане на имущество нямат подобно покритие. China Life може да се сблъска с най-много животозастрахователни искове.

Пазарният дял на China Life в животозастраховането в Китай възлиза на около 43% през първите пет месеца на годината според данни на местния регулаторен орган. Компанията е държи между 60 и 70% от пазара в повечето провинциални райони в страната през 2006 г.

China Life и Ping An все още не са се разпрострели в цялата страна, където само 4% от 1.3- милиардното население имат застраховки, според KPMG International. За сравнение, 77% от жителите на САЩ имат някакъв вид животозастрахователна полица.

Базираната в Шенжен Ping An, вторият най-голям застраховател в страната, ще плати около 200 млн. юана (29.1 млн. долара) по искове свързани със земетресението. Сумата възлиза на 0.4% от премийните приходи на компанията за първите пет месеца годината, които възлизат на 44.5 млрд. юана (6.4 млрд. долара).

Застрахователите са заплатили общо 370 млн. юана (53.8 млн. долара) по искове свързани със земетресението към 24 юни, според местния регулаторен орган.

BNP Paribas прогнозира, че печалбите на застрахователната индустрия в световен мащаб ще намалеят с около 20% през 2008 г., в следствие на природни бедствия и спад в приходите от инвестиции.