Круизният кораб "Коста Конкордия" се превърна в италианския "Титаник", след като претърпя крушение край бреговете на остров Джилио в областта Тоскана, при което загинаха най-малко 6 пътници, а 15 са в неизвестност.

Този плаващ палат бе въплъщение на най-съвременните тенденции при строителството на подобни лайнери. Корабът беше смятан за гордостта на италианските корабостроителници Финкантиери, отбелязва Франс прес, цитиран от БТА.

"Коста Конкордия" е собственост на компанията оператор "Коста Крочиере", която е под контрола на американската компания "Карнивал корпорейшън".

Корабът, който сега е почти под водата в залива на остров Джилио, е дълъг колкото 3 футболни игрища. Той е замислен като храм на развлеченията и спокойствието на пасажерите. Досега за "Коста Конкордия" се говореше само със суперлативи.

За първи път Коста Конкордия плава през 2006 г. От тогава той е обявен за флангман на флотилията на "Коста Крочиере". Той е най-големият кораб, строен някога в Италия.

Мерките му са 290 метра дължина на 38 метра широчина. Корабът разполагаше с 17 мостика и палуби, от които 14 отворени за пасажерите.Екипажът наброяваше най-малко 1070 души.

Той можеше да побере до 3780 пътници и това го превръщаше в истински плаващград. Пасажерите бяха разпределени в 1500 каюти, от които 505 с балкон към тях. Към тях трябва да добавим и 70 луксозни апартамента.

Пътниците на "Коста Конкордия" се прехранваха в 5 ресторанта, сред които изискания "Клуб Конкордия", където маситеизискваха предварителна резервация, а клиентите бяха само най-отбраните.

Пътниците можеха да посещават и 13 тематични бара, сред които особено популярните "Коняк и пура" и "Кафе и шоколад".

Корабът имаше 4 басейна, от които 2 със стъклен подвижен покрив, 5 джакузита, спортно игрище, джогинг пътека на открито.

Черешката на тортата беше спа-центърът "Самсара", известен като най-големия подобен център на борда на кораб. Той се простираше на площ от 6000 квадратни метра, на 2 етажа.

Петдесет и пет каюти от кораба разполагаха с директен достъп до СПА-центъра, в който имаше спортна зала, комплекс за балнеотерапия, козметични салони, сауна, солариум, хамам.

Корабът разполагаше и с театър на 3 етажа и с казино.

Небива да се забравя и дискотеката, в която се организираха тематични партита."

Коста Конкордия" предлагаше достъп до интернет и библиотека, а почитателите на шопинга можеха да се посветят на страстта си в десетките бутици на борда.

"Коста Конкордия" разполагаше и с автомобилен симулатор,в който човек можеше да си представи, че участва в рали. Филми се гледаха на огромен екран, инсталиран пред един от басейните на лайнера.

В технически план корабът с тегло 114 500 тона беше оборудван с 2 двигателя с мощност, еквивалентна на 21 мегавата, което му позволяваше да достигне максимална скорост от 23 морскимили в час.

При скорост от 21,5 морски мили в час "Коста Конкордия" можеше да плава без спиране за презареждане от 10 до 14 дни.

В италианските морски среди обаче корабът беше известен като прокълнат, заради несчупена бутилка шампанско при морското му кръщене през 2006 г. "Коста Конкордия" регистрира първия си инцидент през 2008 г. в Палермо.

При влизането в местното пристанище по време на внезапно разразила се буря, лайнерът беше тласнат от силните вълни и се удари в стените на пристанището. Десният му фланг и носовата час бяха разкъсани, но пътниците и екипажът останаха невредими.

Не бива да се забравя, че сега за злощастното си пътуване, приключило само няколко часа след началото му, "Коста Конкордия" потегли точно на датата петък 13-и.