Лукс или необходимост е застраховката на произведения на изкуството и изключително ценни находки като съкровището от Свещари, например? Подценяват ли държавата и частните колекционери риска от кражби на антики?

Грабежите на ценни произведения на изкуството всяка година причиняват загуби за около 6 млрд. евро. Нещо повече - тази внушителна цифра ги превръща в една от най-значимите области на престъпност в световен мащаб.

У нас честа жертва на кражби стават музеите. В Ловешкия музей преди десет години безследно изчезват 30 предмета от пет тракийски съкровища.

Пак през 2002 г. в София са откраднати изключително ценни монети за 235 хил. евро от Археологическия музей - мястото, където днес беше изложено съкровището от Свещари.

Частните галерии у нас също прибягват до застраховка на ценните експонати изключително рядко. За да се пристъпи към застраховане, е нужен сертификат за автентичност. Документът се издава от независим оценител.

Кражбите на антики и ценности са предпочитани и в киното. Сюжети с колекционерски кражби се радват на завиден зрителски интерес. Доказват го култовите "Клопка" и "Аферата Томас Краун".

Но да оставим голямата илюзия. Ако все пак притежавате произведение на изкуството, проверете и се убедете, че застраховането му е необходимо, съветват експертите, цитирани от ТВ7.