JPMorgan: Застрахователните компании в Европа предлагат добра стойност

732
JPMorgan: Застрахователните компании в Европа предлагат добра стойност

Европейските застрахователни компании предлагат "добра стойност" за акционерите на фона на наблюдавания през последните месеци спад на цените на акциите им, коментираха от щатската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co.

Ако компаниите съумеят да запазят непроменен размера на изплащания си дивидент и капиталовите си потоци, те са доста атрактивни за акционерите, коментираха още анализатори на банката, цитирани от Bloomberg.

Индексът, следящ застрахователните компании, Dow Jones Europe Stoxx Insurance Index е отбелязал понижение от 20% от втори май насам.

Това е значително над спада на индекса,т следящ представянето на най-големите шестстотин европейски компании - Stoxx 600 Index, за сравнимия период на годината, сочи още статистиката.

Нестабилността на застрахователния сектор се предопределя от проблемите на ипотечните пазари, прехвърли ли се от САЩ и на останалите континенти.

Най-големите финансови институции са отбелязали значителни загуби вследствие на отписване на финансови активи, подобно на щатските си конкуренти. Така застрахователните компании, макар и сред най-слабо засегнатите от наблюдаваната криза финансови институции, все пак усетиха негативното й въздействие.

Кризата на ипотечните пазари се разпространи изключително силно и засегна в голяма степен резултатите на финансовите институции през последните няколко тримесечия.

Стабилното финансово състояние на водещите световни застрахователи обаче се очаква да съдейства за превъзмогването на загубите на институциите, свързани с инвестициите им на паричните и ипотечните пазари.

Едва няколко водещи застрахователни компании с по-голям апетит към риск бяха сериозно засегнати от кризата, като те бяха и сред малкото, получили занижаване на инвестиционната им оценка от водещите рейтингови агенции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg