Европейските застрахователни компании предлагат "добра стойност" за акционерите на фона на наблюдавания през последните месеци спад на цените на акциите им, коментираха от щатската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co.

Ако компаниите съумеят да запазят непроменен размера на изплащания си дивидент и капиталовите си потоци, те са доста атрактивни за акционерите, коментираха още анализатори на банката, цитирани от Bloomberg.

Индексът, следящ застрахователните компании, Dow Jones Europe Stoxx Insurance Index е отбелязал понижение от 20% от втори май насам.

Това е значително над спада на индекса,т следящ представянето на най-големите шестстотин европейски компании - Stoxx 600 Index, за сравнимия период на годината, сочи още статистиката.

Нестабилността на застрахователния сектор се предопределя от проблемите на ипотечните пазари, прехвърли ли се от САЩ и на останалите континенти.

Най-големите финансови институции са отбелязали значителни загуби вследствие на отписване на финансови активи, подобно на щатските си конкуренти. Така застрахователните компании, макар и сред най-слабо засегнатите от наблюдаваната криза финансови институции, все пак усетиха негативното й въздействие.

Кризата на ипотечните пазари се разпространи изключително силно и засегна в голяма степен резултатите на финансовите институции през последните няколко тримесечия.

Стабилното финансово състояние на водещите световни застрахователи обаче се очаква да съдейства за превъзмогването на загубите на институциите, свързани с инвестициите им на паричните и ипотечните пазари.

Едва няколко водещи застрахователни компании с по-голям апетит към риск бяха сериозно засегнати от кризата, като те бяха и сред малкото, получили занижаване на инвестиционната им оценка от водещите рейтингови агенции.