Колата ви винаги се ослушва. Не за вашия глас, като Amazon Echo или Siri, а за електронния сигнал от ключа.

Ако е нов модел автомобил, може да не се наложи да натиснете никакви бутони. Просто се приближавате до колата си и вратите се отключват автоматично. При някои автомобили дори двигателят се стартира.

Безжичното отключване на колата е удобно, но си има цена. Сигналът от ключа е слабото място, което престъпниците използват.

Той им позволява да отворят колата, без да включват никави аларми. Как го правят и какво можете да предприемете, за да ги спрете?

Как работи системата за сигурност на вашия автомобил

Както вероятно сте забелязали, не може просто да отворите колата с някакъв стар радио сигнал. Трябва специфичният ключ да си свърши работата.

Той използва компютърен чип, за да създаде уникален код, който изпраща към системата за сигурност на вашия автомобил. Автомобилът също е с чип, който използва същия алгоритъм за генериране на кодове. Ако кодовете съвпадат, тогава колата се отваря.

Как престъпници преодоляват това

Вижте още: Най-мързеливите престъпници

Всяка двойка ключове за кола е уникална и тя може да създаде милиарди кодове, срещу които хакерите нямат никакъв шанс. Или поне така е на теория. Оказва се, че практиката показва съвсем различно нещо.

Изследователи от University Radboud в Холандия и от университета в Бирмингам откриха, че чрез прихващане на безжичния сигнал само два пъти крадците лесно биха могли да стеснят възможните комбинации от милиарди кодове до само 200 000.

След това компютър може да разбие кода в рамките на половин час и да отключи колата.

В реалния свят крадецът може да седне на улицата и да събира безжичните сигнали, докато собствениците на автомобили влизат и излизат от тях. След една нощ той би могъл да открадне няколко коли.

И все пак тук става дума за крадци, които имат технически познания и шансовете да попаднете в тяхното полезрение не са толкова големи. Но има и друг риск, който е много по-вероятно да се случи.

Какъв е той?

Отново ключовете са слабата брънка в сигурността на вашия автомобил. Докато те са в обхват, всеки може да отвори колата и системата ще си помисли, че сте вие.

Ето защо по-новите модели автомобили не отключват колата, докато ключът не се приближи на малко разстояние.

Въпреки това, за по-малко от 100 долара престъпниците могат да се сдобият с усилвател, който открива сигналите и след това ги предава на колата.

С други думи, вашите ключове могат да бъдат вкъщи и въпреки това крадецът да отвори колата с техния сигнал. И това не е само теория, а се случва и на практика.

За щастие, има няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да спрете хакерите да крадат вашия сигнал.

Прости стъпки да спрем крадците

Вариантите са няколко. Можете да си купите калъф за ключа, който блокира усилването на сигнала.

Ако не искате да харчите пари за това, можете да съхранявате ключовете си в хладилника или фризера. Множеството слоеве от метал ще блокират сигнала. Просто проверете при производителя дали можете да съхранявате ключа на толкова ниска температура.

Ако не сте запален по идеята да го замразявате, можете да го поставите и в микровълновата фурна. Но не забравяйте да го вадите, когато я включвате.

Тъй като сигналът на вашия ключодържател се блокира от метал, можете да го увийте в алуминиево фолио. Макар че това е най-лесното решение, то не е чак толкова сигурно, колкото останалите две.

Имайте предвид, че не само колата ви може да стане жертва на крадците. По-новите паспорти и банкови карти също съдържат радиочестотни идентификационни чипове.

Престъпниците използват мощни RFID четци, за да крадат данните ви от разстояние. В такъв случай е добре да се снабдите с RFID-блокиращи портфейли, портмонета и паспортни калъфи.