Как човек може да спечели милиони с наглед вече негодни за употреба луксозни автомобили? Отговора знаят измамници в Холандия - те правят умели, макар и нелегални сделки

Красивият БМВ е претърпял катастрофа, блъскайки се фронтално в ствола на едно дърво. За няколко секунди луксозният автомобил се превръща в развалина. Никой не иска да я ремонтира, защото трябва да вложи прекалено големи средства, ако иска да я превърне в онова возило, което е било преди челния удар.Катастрофите с луксозни коли бяха до скоро добре дошли за холандските търговци.

Почти гениален план

Тъкмо такива автомобили са особено популярни сред търговците на коли в Холандия. През последните месеци те масово изкупуват потрошени автомобили от Германия, които там вече никой не иска. И докато германците се питат какво пък толкова правят техните западни съседи с тези трошки, холандските търговци трупат пари с един почти гениален, но престъпен план.

Измамата функционира по следния начин: потрошените коли се закупуват в Германия, облагат се съвсем по реда с мито на границата, внасят се в Холандия, където се регистрират към някоя застрахователна къща. Омразният данък за луксозните коли, който съществува в Холандия, е много нисък при вноса.

Регистрираната официално кола стои няколко седмици, може и месеци при търговеца, след което той се обажда на застрахователя и съобщава за катастрофата. Най-често разказите са следните: при опит да избегне удар с летящ насреща автомобил шофьорът на нашата кола рязко извъртял волана, гумите поднесли и той се ударил в дърво край пътя. Другият шофьор избягал, затова никой не е викал полиция.

Измами за милиони

По този начин през изминалите няколко месеца редица автомобилни търговци са измамили не една и две застрахователни компании и то с милиони. Компаниите са нямали идея, че регистрираните при тях като нови коли всъщност са били отдавна потрошени в Германия.

В крайна сметка алчността на търговците проваля плана им и води до тяхното изобличаване, тъй като прекалено внезапно и прекалено много автокъщи започнали да го използват.

Как обаче е възможно толкова лесно да измамиш застрахователите. От съображения за защита на личната информация граничните власти, които облагат с мито внесения автомобил, не предоставят никаква част от тази информация на компаниите.

Така мошениците могат съвсем спокойно да регистрират колата като нова. Именно тази дупка в законовата рамка в Холандия е позволила източването на милиони евро.

Източник: Дойче веле