Ново проучване на компанията Direct Line може би разкрива защо вероятността мъж шофьор да претърпи катастрофа е по-голяма, отколкото тази за жена, съобщава Иншурънс Дейли.

15% от анкетираните мъже са потвърдили, че намират за трудно да задържат погледа си на пътя, когато шофират в компанията на привлекателна спътничка. Това е над два пъти повече от дела на жените, които признават, че имат такъв проблем - eдва 7%.

В допълнение на това, 49% от мъжете шофьори са заявили, че биха се включвали и поддържали разговора така, както ако само се возеха, и което е още по-тревожно - 8 на сто признават, че биха фокусирали погледа си в зона извън пътя за продължителен период от време.

Не е изненадващо, че по-младите шофьори са по-податливи на разсейване. 24% от 18-25 годишните намират за трудно съсредоточаването върху пътната обстановка, при наличието на привлекателна пътничка в колата.

Жените, за разлика от тях, е по-вероятно да се разсеят ако возят майка си, отколкото ако са с приятеля си.

Резултатите намират връзка с февруарско изследване, според което палавото поведение зад волана е сред най-разсейващите фактори.