Изпадналата в затруднение и спасена от правителството на няколко страни финансово-застрахователна компания Fortis загуби над 60% от пазарната си капитализация днес.

Акциите на компанията се понижиха до 18-годишно дъно по време на търговията си в Брюксел, след като търговията с тях бе прекъсната за шест дни.

Най-ниската цена, достигната от акциите на компанията по време на европейската им търговия, бе при ниво от 1.93 евро за брой.

Търгуваната в Брюксел и Амстердам компанията е с пазарна капитализация от едва 4.6 млрд. евро, след спада й днес.

От компанията обявиха, че ще получат 14.4 млрд. евро от продажбата на холандското и белгийското застрахователно звено.

Компанията, която ще притежава около 66% от портфейл от структурирани продукти, ще продължи с международните си застрахователни действия, като се очаква да обслужва и да изплати всичките си задължения.

Несигурността относно бъдещето на международния застрахователен бизнес на компанията обаче кара инвеститорите да са несигурни относно бъдещето й и да продават акциите си.

Въз основа на оценката на компанията към юни, новото дружество се очаква да притежава активи в размер на 8.8 млрд. евро.

Очакваните кешови позиции в размер на 10.5 млрд. евро на компанията в структуриран кредитен портфейл, от който 24% е собственост на белгийското правителство, а 10% на френската BNP Paribas, превишава задълженията на компанията.

Fortis планира провеждането на извънредно общо събрание след около 8 седмици.

Снимка: БГНЕС/ЕРА