Европейските застрахователни компании с по-рискови портфейли могат да имат нужда от набиране на свеж капитал, за да посрещнат новите изисквания на регулаторните органи, според председателя на европейския надзорен орган на застрахователите.

Като цяло застрахователните компании в Европа са с добри капиталови показатели за посрещане на изискванията по Solvency II, които ще са насочени към по-добра капиталова адекватност в съответствие с риска поет от портфейлите на застрахователите.

Застрахователите с по-рискови портфейли обаче, могат да изпитат известна нужда от набирането на свеж ресурс.

Регулаторните органи изготвиха нови правила в светлината на финансовата криза, които да гарантират правата на застрахованите дори и при настъпването на финансови и икономически сривове.

Застрахователите обаче, изразяват опасения дали крайният срок от 2013 година за въвеждането на новите изисквания ще е възможно реално да бъде спазен.

Много пазарни наблюдатели изразяват мнение, че този срок може да бъде удължен, вследствие на значителния натиск от страна на застрахователите.

Застрахователният пазар в Европа, като цяло е изправен пред сериозни предизвикателства в условията на ниски лихви, които могат да се запазят за дълъг период от време.

Тези лихви намаляват възвращаемостта на „сигурните активи" на застрахователните компании, реализирани предимно от инвестиции в държавни ценни книжа.

Диверсифицирани застрахователни компании, като Allianz, AXA и Generali, се сочат като добре подготвени, за да посрещнат новите изисквания на Solvency II. Значителни по-големи рискове обаче са налице пред по-малките застрахователни компании.