Полицаи с таблети ще дебнат за автомобили без „Гражданска отговорност". Това съобщи главен комисар Антон Антонов от Пътна полиция. Целта е „със съвсем елементарно действие" по-бързо да могат да се правят проверките за наличието и валидността на задължителната полица, съобщи Дарик.

Антон Антонов обясни още: „Ще въведем т. нар. изнесено работно място на служителите. Най-общо това е таблет, който ще има криптирана връзка със съответно място, където да бъдат проверяван определени данни. Служителят ще има възможност на такава клавиатура да въведе номер и веднага на пътя с елементарна операция ще получава достъп дали този автомобил има застраховка „Гражданска отговорност".

Надяваме се в близко бъдеще с този таблет да може да оформят протоколите за пътнотранспортните произшествия и на момента служителят да може да проверява, когато съставя протокола за леко или тежко ПТП, дали автомобилът има сключена застраховка „Гражданска отговорност".

Предвижда се да се проверяват и други показатели, отчет на работния ден на служителя. С други думи - да премахнем хартията и да влезем подобаващо в 21 век с тези таблети".

За да се избегне масовата практика шофьорите да плащат само една или две вноски по „Гражданската отговорност" и да карат автомобила си целогодишно, е въведена нормативна промяна. Според нея автомобилът може да се спре от движение за известно време, а когато водачът му реши, че може да поднови задължителната си застраховка, отново да му бъде върнат талонът на колата.

Към 21 януари обхватът на задължителната полица е близо 82%, отчетоха от Комисията за финансов надзор. От гаранционния фонд за гражданската отговорност отчетоха двойно увеличение на претенциите за изплащане на обезщетения от чужбина.