Корабокрушението на туристическия лайнер "Коста Конкордия" ще струва на компанията собственик от 155 до 175 милиона долара за тази финансова година.

Това се посочва в заявление на компанията "Карнивал" (Carnival), подадено до Федералната комисията по фондовите борси и ценните книжа на САЩ, цитирано от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

"Карнивал" е най-голямата компания в света в бизнеса с организирането на морски круизи.

Според ръководството й ще има и "други финансови последици".

В заявлението се уточнява, че техните мащаби засега не могат да бъдат определени. "Предполагаме обаче, че инцидентът (крушението на "Коста Конкордия") няма да окаже продължително влияние върху дейността на компанията", се посочва в документа.

Акциите на "Карнивал", чийто централен офис се намира в Маями, щата Флорида, продължават да търпят загуби. В края на търговията на Нюйоркската фондова борса в понеделник те изгубиха 1,1 процента.

Разкошният лайнер "Коста Конкордия" се натъкна на подводна скала и частично потъна на 13 януари край остров Джилио. На борда му в момента на аварията имаше близо 3000 пътници и близо 1000 души екипаж.

Според най-нови данни загиналите са 17, а още 15 души се водят за безследно изчезнали.

В момента "Карнивал" оценява щетите, нанесени на лайнера, и решава дали корабът подлежи на ремонт.

Компанията оператор на кораба "Коста Крочере" предложи наскоро на пътниците на корабокруширалия лайнер обезщетение от 11 000 евро на човек за загубения багаж и понесената психическа травма.