Белгийската KBC Group е постигнала споразумение с австралийската QBE Insurance Group за продажбата на презастрахователната компания Secura NV.

Сделката е за 267 млн. евро плюс печалби, които ще бъдат реализирани от инвестиционния портфейл на Secura и печалби за 2010 г. до финализирането на сделката.

За KBC сделката ще означава освобождаването на 139 млн. eвро капитал въз основа на печалбите за годината.

Австралийската QBE Insurance Group придобива Secura NV, подразделение на KBC Insurance, като предлага на Secura възможности за разрастване на дейността й.

QBE е една от 25-те най-големи застрахователни и презастрахователни групи в света и разполага с офиси в 47 страни, както и над 13 500 служители. Акциите на компанията се търгуват на Австралийската фондова борса, а пазарната й капитализация е 18 млрд. австралийски долара. QBE има рейтинг ‘A+' от Standard and Poor's.

Презастрахователната дейност на компанията допълва до голяма степен дейностите на Secura, като й предоставят значителни възможности за разрастване.

Като част от обновената си стратегия KBC ще се концентрира върху комбинираните банково-застрахователни услуги на основните й пазари (Белгия и Централна и Източна Европа) докато в същото време се намалява рисковия профил на цялата група. За да се защитят перспективите за растеж на Secura, е било взето решение, заедно с ръководството на Secura да се търси нов стратегически партньор за бизнеса.

Secura NV е специализирана в презастрахователните услуги. Централата на компанията е Брюксел, а служителите й наброяват 86.

Secura развива самостоятелна дейност под шапката на KBC и показва отлични оперативни резултати. В края на 2009 г. Secura допринася с 28.6 млн. евро за консолидираната нетна печалба на KBC Group.

Сделката ще освободи около 139 млн. евро капитал за KBC и ще има положителен ефект от около 10 базисни пункта върху първичната капиталова адекватност (tier-1) на KBC.

Като подразделение на QBE, Secura ще продължи да развива дейността си въз основа на A+ рейтинга на QBE и своя опит в застрахователната сфера. От QBE възнамеряват марката, бизнес моделът, ръководството и служителите на Secura да бъдат запазени, а дейността й ще продължи да бъде централизирана в Брюксел.

Сделката се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие и е обект на одобрение от съответните регулаторни органи.