Днес фалит обяви първата животозастрахователна компания в Румъния. Акционерите на KD Life Asigurari са обявили преди броени часове пред служителите си, че компанията влиза в доброволна ликвидация и преустановява дейността си заради големите финансови загуби, съобщи деловото издание Зиарул финанчияр, позовавайки се на електронното издание incont.ro.

Това става година, след като румънският регулатор на застрахователния пазар изиска от KD Life Asigurari SA да увеличи гаранционния си капитал, който е под границата на платежоспособност от 38.48 млн. леи (3.2 млн. евро). Според изданието служителите са сигурни, че дружеството ще изпълни задълженията си към тях.

„Уверяваме ви по повод ликвидацията на дружеството, че всички права на служителите ще бъдат спазени", се посочва в документ, оповестен днес в офисите на компанията.

През февруари миналата година компанията заяви, че причините за финансовите затруднения произтичат от инвестициите във взаимни фондове, които бяха пометени от срива на капиталовите пазари.

Ян Харок, изпълнителен директор на KD Life Asigurari тогава заяви, че 80% от инвестициите на компанията са в банкови депозити, а останалите 20 процента в колективните инвестиционни схеми KD Optimus и KD Maximus, управлявани от KD Investments - компания от същата група.

Активите на балансирания KD Optimus се сринаха с 34% през 2008 г., а на рисковия KD Maximus - с 54.8% на фона на турбуленцията на капиталовия пазар.

През проведеното през октомври Общо събрание на акционерите на дружеството беше взето решение капиталът да бъде увеличен с 1 млн. евро, като средствата трябваше да бъдат внесени от акционерите.

Според данните на регулатора в момента 95.1202% от капитала на животозастрахователя се държат от словенската група KD Group, а останалия пакет от 4.8798% са собственост на словенското подразделение на финансовата група - животозастрахователя KD Zivljenje.

KD Life Insurance SA получи лиценз за работа в северната ни съседка през май 2006 г.

Според последните достъпни данни за финансовите резултати на компанията от сайта на регулатора, в края на 2008 година премийният приход е бил в размер на 6,648 млн. евро, което й отрежда 0.36% пазарен дял.

Припомняме, че за затваряне на животозастрахователното дружество на KD Group в Румъния заради регистрирани загуби се заговори още през юни 2009 г. В информацията тогава същото се споменаваше и за българското дружество. Ден по-късно словенската група категорично отрече да има подобно нещо.

"KD Group внимателно анализира пазарите, на които осъществява търговска дейност, и всички решения за развиването на по-нататъшни стратегии се приемат въз основа на анализиране на средносрочния и дългосрочен успех в бизнеса на всеки пазар. По време на глобална финансова криза такива мерки и дейности е нормално да бъдат предприети от всички компании, които искат да се развиват успешно в дългосрочен план", посочиха тогава от KD Group.

Същевременно се разбра, че в българското дружество КД Живот в момента тече проверка на Комисията за финансов надзор (КФН). В края на ноември 2009 г. надзорът одобри краткосрочен план на дружеството за допълнително набиране на собствени средства заради падането под размера на гаранционния капитал. Според закона срокът за покриване на гаранционния капитал не може да бъде по-дълъг от 6 месеца.

В началото на 2009 г. се очакваше, че КД Живот ще бъде преобразувано от местно дружество в клон на чуждестранен застраховател - вероятно от съображения за оптимизация на разходите, което на практика не се състоя.

КД Живот присъства на българския пазар от края на декември 2006 г. Словенското дружество получи лиценз за работа на у нас от втория си опит. Към ноември 2009 г. КД Живот заемаше 12-то място по премиен приход от общо 17 животозастрахователни компании. Приходите, отчетени за 11-те месеца на миналата година, бяха 2.13 млн. лв., което му отреждаше пазарен дял от 1.08%.

Източник: Insurance.bg