КФН и ГФ вадят данни за застрахователните полици

1555
КФН и ГФ вадят данни за застрахователните полици

Ако някой ви блъсне с кола на пътя, вече ще можете за минути да видите кой е застрахователят му. Достатъчно е само да имате връзка с интернет от мобилния си телефон.

Това се случва благодарение на стартиралата нова услуга в сайта на Комисията за финансов надзор - разширено информиране на гражданите за наличната задължителна застраховка на всеки автомобилист. Така българските шофьори вече излизат от анонимност, а и работата на катаджиите с по-модерни мобилки ще се облекчи. Услугата се предлага и на официалния сайт на Гаранционния фонд чрез Информационния център към ГФ. Използва се базата данни на Комисията за финансов надзор.

Чрез опцията "Разширено търсене" новата услуга предоставя информация не само дали колата има полица, но съобщава номера на застрахователния договор, името на застрахователя, датата на сключване на застраховката, началната и крайната дата на покритието.

Данните се получават при задаване на регистрационния номер или номер на рамата (шасито) на моторното превозно средство, или номера на знака или номера и серията на знака на Гаранционния фонд, поставен на моторното превозно средство.

Проверката за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите следва няколко стъпки: попълва се предложеният от ляво на полето Kод за сигурност; регистрационният номер в полето DKN и/или рама (шаси) в полето Rama с главни латински букви без разделители. Ако не се въведе дата в полето "Към Дата" се извеждат всички данни за търсеното МПС към настоящия момент.

Възможно е и търсене по номер на знака (Nomer GF) или номер и серия (Nomer GF/Seria) на знака на Гаранционен фонд.

Дотук обяснението на страницата е приемливо и предполага бърза проверка. Тряба обаче да се има предвид, че задаването на данните от регистрационния номер трябва да става на латиница, но в същото време изписването на буквите трябва да изглежда точно по начина, по който изглежда номерът на регистрационната табела на автомобила. Вероятно тази недомислица има за цел да бъде причислена към графата "екстравагантни решения" на уеб-специалистите. Истината обаче е, че решението предизвиква объркване, многократни опити за проверка и в крайна сметка, гняв у ползвателите на услугата.

Има вариант също, ако сте попълнили всичко чинно и прилежно, да излезе, че нямате полица. Не бързайте обаче да ругаете компютърджиите на КФН. Някои застрахователи по традиция бавят отчитането на полиците. Така се забавя и въвеждането на информацията за номера на застрахователния договор с прилежащите за застраховката данни. Но това вече са камъни в друга градина.

Източник: insurance.bg

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg