КФН: Наблюдава се възстановяване на финансовата сфера

1104
КФН: Наблюдава се възстановяване на финансовата сфера

Наблюдават се признаци на възстановяване на финансовата сфера в България, според отчет за Небанковия финансов сектор през второто тримесечие на 2009 г. на Комисията за финансов надзор (КФН).

Активите на АДСИЦ продължават да нарастват, а тези на колективните инвестиционни схеми отбелязват ръст за първи път от 2007 г. Увеличение отчитат и активите на управляваните от пенсионноосигурителните дружества фондове, а дружествата по доброволно здравно осигуряване реализират над 50 процентов ръст в премийния приход.

В края на второто тримесечие на 2009 г. броят на колективните инвестиционни схеми (КИС) достига 101, от които 90 са договорни фондове, а 11 са инвестиционни дружества. През отчетния период броят на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) се намали с 1 дружество, което извършва секюритизация на вземания, като с него общият брой на АДСИЦ стана 69.

Броят на нотификациите, получени от КФН, бе значителен и през второто тримесечие на 2009 г., като нотификациите на инвестиционни посредници са 53, на колективните инвестиционни схеми са 2, на застрахователи са 15, а на застрахователни посредници - 106. В същото време КФН изпрати към държави членки 1 нотификация от инвестиционен посредник от Република България, възнамеряващ да извършва дейност на територията на ЕС.

Развитие се наблюдава на пазарите на услуги, предлагани от дружествата със специална инвестиционна цел, колективните инвестиционни схеми, застрахователите по общо застраховане и дружествата за здравно осигуряване. За първи път за последната година и половина активите на колективните инвестиционни схеми отбелязват ръст от 4.88 % до 326.4 млн. лв. Активите на АДСИЦ възлизат на 1.65 млрд. лв. към 30.06.2009 г., като нарастват с 1,13 % за тримесечието и 8,17 % за изминалите 12 месеца (30.06.2008 г.- 30.06.2009 г.).

Премийният приход на застрахователите, извършващи дейност по общо застраховане, достига 726.2 млн. лв. за първото шестмесечие на 2009 г. (ръст от 2.11 % на годишна база) без да е включен премийният приход по активно презастраховане.

Този на застрахователите, извършващи дейност по животозастраховане, отбелязва спад на годишна база от 12.46 % до 113.1 млн. лв. за първото шестмесечие.

Реализираният премиен приход на дружествата, извършващи дейност по доброволно здравно осигуряване, нараства с 53.64 % на годишна база и достига до 23.2 млн. лв. за първите шест месеца. Забелязва се увеличение спрямо миналото тримесечие от 10.46 % в активите на управляваните от пенсионноосигурителните дружества фондове, които към 30.06.2009 г. възлизат на 2 661 млн. лв.

При колективните инвестиционни схеми, общозастрахователните, животозастрахователните дружества, здравноосигурителните и пенсионноосигурителните дружества се наблюдава стабилна тенденция на намаляване нивото на пазарната концентрация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg