КФН определи минималната доходност за пенсионните фондове

1569
КФН определи минималната доходност за пенсионните фондове

Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор", определи минимална доходност на годишна база в размер на -6.20 на сто при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за предходния 24-месечен период от 30.06.2008 г. до 30.06.2010 г.

За професионалните пенсионни фондове (ППФ) за същия период е определена минимална доходност на годишна база в размер на -7.27 на сто.

Среднопретеглената доходност на УПФ за същия период, изчислена на годишна база, е -3.20 на сто, а за ППФ съответно е -4.27 на сто. Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност, чийто размер е над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фондове.


Следва да се има предвид, че при определяне на минималната доходност на годишна база за посочения двугодишен период значително влияние оказва постигнатата през 2008 г. в резултат на влиянието на финансовата криза отрицателна доходност при управлението на активите на пенсионните фондове.

Пълният текст на решения № 470-УПФ и № 471-ППФ от 30.07.2010 г. може да намерите в раздел „Административни документи". Данни за доходността на годишна база за предходния двугодишен период и определената минимална доходност може да намерите в раздел „Статистика", рубрика "Статистика и анализи на осигурителния пазар".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg