КФН определи минимална доходност в размер на -0.64 % на годишна база от управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за предходния 24-месечен период от 29 септември 2006 г. до 30 септември 2008 г.

За професионалните пенсионни фондове( ППФ) за същия период е определена минимална доходност в размер на -1.56 % на годишна база. Среднопретеглената доходност на УПФ за същия период, изчислен на годишна база, е 2.36%, а за ППФ съответно е 1.44%.

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фонд. Въпреки разпределянето на инвестициите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване в разнообразни активи, доходността е повлияна от спадащите цени на финансовите пазари.

Обявената минимална доходност е за конкретен двугодишен период, върху който значително влияние оказва световната финансова криза и в частност отражението й върху БФБ, коментират от КФН.

Пенсионните фондове са дългосрочни инвеститори и в тази връзка постигнатите инвестиционни резултати за сравнително кратки периоди от време не са определящи за крайния резултат, който ще се постигне в процеса на дългосрочното инвестиране на средствата на осигурените лица.

Универсалният пенсионен фонд, управляван от ПОД "Лукойл Гарант-България" АД, е постигнал доходност, по-висока от обявената горна граница на доходността за съответния вид фонд за посочения 24-месечен период. Средствата от доходността над горната граница следва да се заделят за резерв от съответния фонд в нормативно установения срок.