КФН определи отрицателна минимална доходност за пенсионните фондове

585
КФН определи отрицателна минимална доходност за пенсионните фондове

КФН определи минимална доходност в размер на -0.64 % на годишна база от управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за предходния 24-месечен период от 29 септември 2006 г. до 30 септември 2008 г.

За професионалните пенсионни фондове( ППФ) за същия период е определена минимална доходност в размер на -1.56 % на годишна база. Среднопретеглената доходност на УПФ за същия период, изчислен на годишна база, е 2.36%, а за ППФ съответно е 1.44%.

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фонд. Въпреки разпределянето на инвестициите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване в разнообразни активи, доходността е повлияна от спадащите цени на финансовите пазари.

Обявената минимална доходност е за конкретен двугодишен период, върху който значително влияние оказва световната финансова криза и в частност отражението й върху БФБ, коментират от КФН.

Пенсионните фондове са дългосрочни инвеститори и в тази връзка постигнатите инвестиционни резултати за сравнително кратки периоди от време не са определящи за крайния резултат, който ще се постигне в процеса на дългосрочното инвестиране на средствата на осигурените лица.

Универсалният пенсионен фонд, управляван от ПОД "Лукойл Гарант-България" АД, е постигнал доходност, по-висока от обявената горна граница на доходността за съответния вид фонд за посочения 24-месечен период. Средствата от доходността над горната граница следва да се заделят за резерв от съответния фонд в нормативно установения срок.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...