КФН отряза Владимир Каролев за член на СД на Алико

2776
КФН отряза Владимир Каролев за член на СД на Алико

Комисията за финансов надзор отказа да одобри Владимир Каролев за независим член на съвет на директорите на Алико България Животозастрахователно Дружество заради липса на необходимия професионален опит. Отказът е на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор", Борислав Богоев. Той е бил обжалван от застрахователя, но жалбата също е била отхвърлена от КФН.

Непълноти в документите за удостоверяване наличието на професионален опит са открити в първоначалното искане за одобрение, става ясно от решението на КФН. Към заявлението са приложени единствено автобиография, в която подробно са описани заеманите от Каролев длъжности, както и служебна бележка, нотариално заверено копие, издадена от Андрей Иванов - председател на Столичен общински съвет, с която се удостоверява, че за периода 2007 г. - 2011 г. Владимир Каролев е бил общински съветник и член на ПК по финанси и бюджет към Столичния общински съвет.

С писмо надзорът е уведомил застрахователя, че непълнотите трябва да се отстранят, като се представят в едномесечен срок други документи относно професионалния опит на Каролев, издадени от дружества, банки или държавни институции от сферата на икономиката и финансите.


В отговор на това са били представени обяснения относно професионалния опит на Владимир Каролев като общински съветник и член на постоянна комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет, както и „Уверение", подписано от Тихомир Тихомиров - академичен координатор за България на „Сити Юнивърсити", Сиатъл, съгласно което, Владимир Каролев е бил преподавател по финанси в магистърска програма по бизнес администрация на Сити Юнивърсити и е водил курс по Инвестиционен мениджмънт за периода от 2001 г. - 2010 г.

Според КФН обаче и тези документи не удостоверяват наличието на необходимия съгласно Кодекса за застраховане професионален опит, при което ръководещият управление „Застрахователен надзор" е издал отказ да одобри Каролев за независим член на СД на Алико България ЖЗД.

Тогава е последвала жалба, с която Алико оспорва законосъобразността и правилността на това решение и се иска неговата отмяна. Според застрахователната компания, длъжността общински съветник и член на постоянна комисия по бюджет и финанси към Столичен общински съвет представлява ръководна длъжност в държавна институция, и като такава следва да бъде призната за професионален опит по смисъла на чл. 14, ал. 2 от КЗ. То твърди, че въпросната разпоредба не установява изрично изискване професионалният опит да е придобит в държавна институция непременно от сферата на икономиката и финансите, поради което надзорния орган е приложил посочената разпоредба стеснително.

С подробно тълкувание на разпоредбите в няколко норматива обаче КФН стига до заключението, че професионалният опит на длъжността общински съветник и член на постоянна комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет освен, че не е на ръководна длъжност, не може да се приеме и за относим към изискването на 14, ал. 2 от КЗ. По отношение на сочения от заявителя опит като член на съвета на директорите на инвестиционен посредник, член на надзорен съвет и на съвет на директорите на инвестиционно дружество, на ръководна длъжност в акционерно дружество със специална инвестиционна цел, консултант в „KPMG Баренц Груп ЛЛС", „Болкан Адвайзъри Къмпани" ООД, „БКК-ИП" ЕАД и др. извършващи дейност в областта на финансовия сектор, същия е неотносим предвид изискването професионалния опит да е придобит изключително в някое от изброените в чл. 14 от КЗ дружества - застраховател, презастраховател, здравноосигурително дружество, пенсионноосигурително дружество, банка или застрахователен брокер.

В резултат на това е и решението на КФН да отхвърли като неоснователна жалбата на Алико срещу отказа на Богоев.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Лъвчо
# 0
12:06 | 23 June 2011
Бай Лъвчо не го барай, той има специални държавни функции в управата на най-голямата банка у нас, подобна бе и ролята му в телекома, когато министерството на връзката имаше още глас - така че дишай дълбоко и гледай напред, тези със задна дата ги остави :)))
zz
# 1
11:06 | 23 June 2011
Интересно въпросната комисия, как ще коментира решението си Левон Харпацумян да стане изпълнителен директор на Булбанк, когато Банката беше купена от Уникредит груп. Имам в предвид, когато за първи път стана директор. Тогава г-н Харпацумян е бил с образование инженер-химик, а за тази длъжност се иска икономическо или юридическо образование с минимум мисля 2 години стаж в банкова институция. Та как ще коментирате всички това. Сега ще му отнемат ли поста със задна дата? А БНБ ще трябва да я разследват май:)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg