Комисията за финансов надзор отказа да одобри Владимир Каролев за независим член на съвет на директорите на Алико България Животозастрахователно Дружество заради липса на необходимия професионален опит. Отказът е на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор", Борислав Богоев. Той е бил обжалван от застрахователя, но жалбата също е била отхвърлена от КФН.

Непълноти в документите за удостоверяване наличието на професионален опит са открити в първоначалното искане за одобрение, става ясно от решението на КФН. Към заявлението са приложени единствено автобиография, в която подробно са описани заеманите от Каролев длъжности, както и служебна бележка, нотариално заверено копие, издадена от Андрей Иванов - председател на Столичен общински съвет, с която се удостоверява, че за периода 2007 г. - 2011 г. Владимир Каролев е бил общински съветник и член на ПК по финанси и бюджет към Столичния общински съвет.

С писмо надзорът е уведомил застрахователя, че непълнотите трябва да се отстранят, като се представят в едномесечен срок други документи относно професионалния опит на Каролев, издадени от дружества, банки или държавни институции от сферата на икономиката и финансите.

В отговор на това са били представени обяснения относно професионалния опит на Владимир Каролев като общински съветник и член на постоянна комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет, както и „Уверение", подписано от Тихомир Тихомиров - академичен координатор за България на „Сити Юнивърсити", Сиатъл, съгласно което, Владимир Каролев е бил преподавател по финанси в магистърска програма по бизнес администрация на Сити Юнивърсити и е водил курс по Инвестиционен мениджмънт за периода от 2001 г. - 2010 г.

Според КФН обаче и тези документи не удостоверяват наличието на необходимия съгласно Кодекса за застраховане професионален опит, при което ръководещият управление „Застрахователен надзор" е издал отказ да одобри Каролев за независим член на СД на Алико България ЖЗД.

Тогава е последвала жалба, с която Алико оспорва законосъобразността и правилността на това решение и се иска неговата отмяна. Според застрахователната компания, длъжността общински съветник и член на постоянна комисия по бюджет и финанси към Столичен общински съвет представлява ръководна длъжност в държавна институция, и като такава следва да бъде призната за професионален опит по смисъла на чл. 14, ал. 2 от КЗ. То твърди, че въпросната разпоредба не установява изрично изискване професионалният опит да е придобит в държавна институция непременно от сферата на икономиката и финансите, поради което надзорния орган е приложил посочената разпоредба стеснително.

С подробно тълкувание на разпоредбите в няколко норматива обаче КФН стига до заключението, че професионалният опит на длъжността общински съветник и член на постоянна комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет освен, че не е на ръководна длъжност, не може да се приеме и за относим към изискването на 14, ал. 2 от КЗ. По отношение на сочения от заявителя опит като член на съвета на директорите на инвестиционен посредник, член на надзорен съвет и на съвет на директорите на инвестиционно дружество, на ръководна длъжност в акционерно дружество със специална инвестиционна цел, консултант в „KPMG Баренц Груп ЛЛС", „Болкан Адвайзъри Къмпани" ООД, „БКК-ИП" ЕАД и др. извършващи дейност в областта на финансовия сектор, същия е неотносим предвид изискването професионалния опит да е придобит изключително в някое от изброените в чл. 14 от КЗ дружества - застраховател, презастраховател, здравноосигурително дружество, пенсионноосигурително дружество, банка или застрахователен брокер.

В резултат на това е и решението на КФН да отхвърли като неоснователна жалбата на Алико срещу отказа на Богоев.