От Комисията за финансов надзор (КФН) с писмо до Министерски съвет оттегли на 1 декември внесения проект за изменение на Тарифа за таксите, събирани от надзорната институция, информираха от надзорния орган.

Оттам допълват, че това е в резултат на постигнатата договореност от 15 ноември т.г. между КФН и представителите на всички съсловни и браншови организации от небанковия финансов сектор за постигане на взаимоприемливо решение във връзка с предложението за промяната на тарифата за таксите, събирани от комисията.

Следващата седмица предстои свикване на Консултативния съвет към Председателя на КФН с цел продължаване на дискусиите и изготвяне на ново предложение за Тарифа за таксите, което да бъде внесено за разглеждане в Министерски съвет.

Да припомним, че на 26 ноември народните представители от Комисията по бюджет и финанси гласуваха на второ четене допълнително средства в размер на 4.277 млн. лв. за Комисията за финансов надзор (КФН) за следващата година.

Искането за увеличението на средствата бе направено от Делян Добрев от ГЕРБ, който го обоснова с факта, че в ЕС се създават четири нови надзорни органи, а 1.3 млн. лв. са таксите само за членство на България в тях. Тези средства не са предвидени в бюджета за 2011 г., гласуван на първо четете.

Друг представен аргумент са ниските средни заплати в КФН - 1 573 лв. е средната заплата в Комисията за защита на конкуренцията, а 1 100 лв. в КФН, се обоснова тогава Добрев. Според него това влошавало качеството на работа в комисията.

Председателят на КФН Стоян Мавродиев обясни, че за 2007 и 2008 г. бюджетите на КФН са с около 2 млн. лв. по-високи от този през 2010 г. Той посочи, че в КФН ще бъдат създадени три нови звена.

„Задължени сме да изградим административен капацитет и да създадем три нови звена - едното от които за оценка на системния риск, второто за защита на потребителите и третото за юристи по международно право", каза Мавродиев.

През 2011 г. очакваме 7.4 млн. лв. неданъчни приходи, посочи още Стоян Мавродиев. Ако не бъдат осигурени достатъчно средства за КФН, би имало рисковете пред финансовата система. Заради липса на капацитет може да се създадат потенциални рискове от фалити, например като „Мострой", обясни тогава Мавродиев.

Тук може да видите първоначално предложения вариант за промяна на таксите, изработен от служителите на КФН